c S

Alenka Bratušek - predsednica vlade - biografija

21.03.2013 07:53 Ljubljana, 20. marca (STA) - Alenka Bratušek kot prva ženska v samostojni Sloveniji prevzema vodenje enajste slovenske vlade. S prvim izzivom, sestavo vladne ekipe, se je 42-letna vodja Pozitivne Slovenije spopadla dovolj uspešno, da jo je podprla večina poslancev. Obljublja leto dni dolgo obdobje sodelovanja in iskanja pozitivnih rešitev, nato pa bo odšla po zaupnico v DZ.

Bratuškova je rojena 31. marca 1970 v Celju. Leta 1994 je diplomirala na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, leta 2006 pa magistrirala na Fakulteti za družbene vede, smer menedžment. Mati dveh otrok se je v Kranj preselila pred skoraj 20 leti.

Na preteklih dveh lokalnih volitvah je bila izvoljena za svetnico v Mestni občini Kranj. Leta 2008 je neuspešno kandidirala za poslanko na listi Zares, pred zadnjimi državnozborskimi volitvami pa se je odločila, da se bo pridružila novoustanovljeni stranki PS in bila na prvih predčasnih parlamentarnih volitvah izvoljena za poslanko. V DZ je vodila komisijo za nadzor javnih financ in je bila članica odbora za finance ter odbora za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo.

Med letoma 1995 in 1999 je bila Bratuškova svetovalka za malo gospodarstvo na ministrstvu za gospodarstvo, nato pa je bila 12 let zaposlena na ministrstvu za finance, kjer je bila najprej, od leta 1999 do 2003, vodja oddelka za področje kmetijstva, financ in vladnih služb v sektorju za proračun. Od leta 2003 do 2005 je omenjeni sektor vodila, od leta 2005 do leta 2011 pa je bila generalna direktorica direktorata za proračun.

Bratuškova je bila tudi članica in pozneje še predsednica upravnega odbora Javnega gospodarskega zavoda Brdo. Med letoma 2009 in 2011 je bila članica nadzornega sveta NKBM.

Potem ko je predsednik PS Zoran Janković na kongresu stranke 12. januarja zaradi obremenilnega poročila protikorupcijske komisije zamrznil svojo funkcijo, je bila Bratuškova na seji sveta stranke 17. januarja soglasno izvoljena za predsedujočo Pozitivni Sloveniji do volilnega kongresa, ki naj bi bil še letos.

Ob krhanju Janševe vlade je Bratuškova kot vodja največje parlamentarne stranke začela pogovore za oblikovanje t. i. projektne vlade. Potem ko so prvaki strank očitno izčrpali možnosti, da bi mandatarskega kandidata našli zunaj političnih vrst, je v mandatarstvo privolila sama. Sestava ministrske ekipe ni potekala čisto brez težav, saj je kandidatno listo Bratuškova vložila v DZ tri ure pred iztekom roka; najdlje je iskala ministra za finance.

Kot se je zavezala v koalicijski pogodbi, bo po letu dni odšla po zaupnico v DZ, zato bo njen mandat na čelu vlade lahko najkrajši doslej. Hkrati nad premierko še vedno visi sum plagiatorstva pri njeni magistrski nalogi, kar preverjajo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

Kot svoj glavni moto Bratuškova sicer navaja vrnitev upanja ljudem in zaupanja v Slovenijo. Nova vlada, ki jo vodi, pa želi graditi pozitivno alternativo krizi. Ob ukrepih za ponoven zagon gospodarstva ter stabilen, urejen in pregleden javnofinančni ter bančni sistem si bo vlada po njenih besedah prizadevala za krepitev zavedanja trajnostne rabe naravnih in energetskih virov.