c S

Prekarno delo je sivo polje v delovnopravni zakonodaji

18.05.2018 07:27 Ljubljana, 17. maja (STA) - Kandidatka SD za državnozborske volitve in ministrica za delo, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak je na današnji okrogli mizi o težavah, prihodnosti in rešitvah prekarnega dela dejala, da je prekarno delo sivo polje v delovnopravni zakonodaji. Ob tem je prepričana, da je delo v Sloveniji tudi premalo vrednoteno.

Kopač Mrakova je na okrogli mizi, ki jo je gostila, dejala, da prekarne zaposlitve onemogočajo ustrezno zagotavljanje ekonomskih, pravnih in socialnih pravic delavcev. So namreč del gospodarskega prava in temeljijo na svobodnih pogodbenih razmerjih, je dejala.

Med drugim je izpostavila pravice iz pokojninskega sistema, zdravstvenega sistema, pravice v primeru starševstva in brezposelnosti. Največja težava prekarnih delavcev pa je po njeni oceni bolniška odsotnost. Ob tem je Kopač Mrakova izpostavila tudi minimalno plačilo, ki pri prekarnih zaposlitvah ni regulirana s strani države, težave pa se pojavljajo še pri odpovednih rokih in pravicah do odpravnine.

Prepričana je, da je slovenska zakonodajo po evropskih merilih sicer dobra, primanjkuje pa ustreznega nadzora, kar pripisuje tudi pomanjkanju števila inšpektorjev. Po njeni oceni stopnja sindikaliziranosti v Sloveniji pada, pri prekarnih delavcih pa je težava združevanje, saj nimajo sindikalnega predstavnika.

Kopač Mrakova meni, da v Sloveniji težavo predstavlja tudi plačevanje prispevkov v državno blagajno, ki je vezano na status posameznika. Pri tem je potegnila vzporednice z Švedsko, kjer prispevki niso vezani na status posameznika ampak na dohodek od dela in se plačujejo vsak konec leta.

Udeleženec okrogle mize je bil tudi avtor bloga Had.si Robi Kordiš, ki je na okrogli mizi kot prekarni delavec predstavil osebno noto problematike. Ob tem je opozoril, da smo temo prekarnih zaposlitev odprli dokaj pozno.