c S

Zeleno javno naročanje tudi na fakultetah

05.04.2024 07:02 V sodelovanju z različnimi fakultetami ministrstvo za okolje izvaja izobraževanja na temo zelenega javnega naročanja. Tako na ravni EU kot v Sloveniji javna naročila predstavljajo letno 14 odstotkov bruto domačega proizvoda, v javno naročanje pa so vpeti vsi porabniki javnih sredstev, gospodarstvo v vlogi ponudnikov in pravne osebe, ki svetujejo naročnikom in ponudnikom pri pripravi naročil.

Ekipa za zeleno javno naročanje, ki deluje v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, je od februarja do začetka aprila za študente petih slovenskih fakultet izvedla izobraževanja na temo javnega naročanja in vključevanja okoljskih vidikov v javna naročila.

Namen teh izobraževanj je študentom približati vsebine zelenega javnega naročanja in s praktičnimi primeri prikazati načine vključevanja okoljskih vidikov v javna naročila in nasploh v porabo javnih sredstev. Na ta način usposabljamo osebe še preden se vključijo v delovni proces, torej pred prvo zaposlitvijo.

V teoretičnem delu izobraževanja študenti osvojijo osnove javnega naročanja in zakonodajo, v praktičnem pa spoznajo postopek javnega naročanja ter naredijo vajo, pri kateri sami oblikujejo vsebino javnega naročila, seveda z upoštevanjem okoljskih vidikov. V zadnjem delu študentje pridobijo tudi praktične informacije glede možnosti zaposlitve na tem področju in konkretne predloge za diplomska in magistrska dela.

Izobraževanja so brezplačna, vsebino pa je možno prilagoditi potrebam vsake izobraževalne ustanove. V primeru interesa po prilagojeni izvedbi izobraževanja, so sodelavci ministrstva predstavnikom fakultet na voljo na zejn.mope@gov.si.

  • Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo