c S

Zasedanje otroškega parlamenta: O duševnem zdravju otrok je premalo govora

08.04.2024 17:56 Nacionalni otroški parlament je v državnem zboru danes zasedal na temo duševnega zdravja. Program Otroški parlamenti sicer spodbuja aktivno državljanstvo med mladimi.

"Tema, ki ste jo izbrali, je zahtevna in zelo občutljiva, hkrati pa zelo pomembna za kakovost življenja ljudi v državi," je v uvodu v današnje 34. zasedanje nacionalnega otroškega parlamenta poudarila predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič. O duševnem zdravju otrok in mladih, ki je na dnevnem redu otroškega parlamenta že drugič zapored, je bilo v preteklosti premalo pogovora na vseh ravneh, je prepričana. Izbrano temo razume kot iskreno željo, da se stvari spremenijo na bolje.

Želi si, da bi se mladi parlamentarci o temi pogovarjali odprto, brez predsodkov in strpno. Različna mnenja nas lahko le bogatijo, je poudarila. Odločitve pa naj sprejemajo odgovorno in na podlagi strokovnih argumentov in dejstev, jim je priporočila. "Vem, starejši vam pri tem nismo vedno najboljši vzor," je bila iskrena. "A nihče nam ne brani, da se česa ne naučimo tudi od vas, mlajših," je dodala.

"Tisti, ki boste kasneje v življenju postavljeni pred odgovoren izziv opravljanja javne funkcije, boste hitreje, kot se vam morda zdi danes, soodločali o usodi nas, ki danes sprejemamo odločitve v tej hiši o usodi vseh državljank in državljanov. Vi boste odločali o tem, kakšno življenje bo imela na starost moja generacija, morda celo o tem, ali bo Slovenija ostala oaza miru v tem nemirnem svetu, pa tudi kakšno odločitev prejšnjih generacij boste morali popravljati," je dodala.

Ne glede na to, kaj jim bo življenje prineslo, jim je želela, da ostanejo vedoželjni in odprti, sočutni in strpni. "Naj vas ne bo strah različnosti, ker nas to lahko samo bogati," je spomnila. Zasedanje otroškega parlamenta pa vidi kot priložnost, da se tudi sama kaj nauči.

Groznik je povedala, da je bilo v program ZPMS-ja Otroški parlamenti v letošnjem šolskem letu vključenih 392 osnovnih šol. V ZPMS-ju so za starše pripravili vprašalnik, kako dobro poznajo duševno zdravje svojih otrok. Starši so odgovarjali na začetku marca, prejeli pa so 3982 odgovorov.

Kot izhaja iz odgovorov, se staršem duševno zdravje in stiske njihovih otrok ne zdijo tabutema. Kar 87 odstotkov jih meni, da prepoznajo stiske pri svojem otroku. Kar 98 odstotkov jih je navedlo, da se pogovarjajo s svojim otrokom, in v več kot polovici primerov so sami prepoznali stisko pri njem. Če se otrok znajde v stiski, pa kar 85 odstotkov staršev ve, kam se obrniti po pomoč.


>> Več: Zasedanje otroškega parlamenta: O duševnem zdravju otrok je premalo govora