c S

Več športa in višja kakovost programov športne vzgoje otrok in mladine

10.04.2024 13:59 Umestitev rednega gibanja in športa v šolski sistem je temelj zdravega razvoja in zdravih navad otrok in mladine. Tega se zavedamo tudi na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, zato pripravljamo ukrepe, s katerimi želimo otrokom in mladim omogočiti dodatne gibalne aktivnosti.

Prvi ukrep je Javni razpis za sofinanciranje oddelkov z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah za šolsko 2024/25, s katerim želimo povečati količino ur športa in kakovost ter privlačnost programov športne vzgoje za učence v osnovni šoli. Ministrstvo je v svojem proračunu zagotovilo sredstva v višini milijon evrov. Sredstva so namenjena sofinanciranju stroškov strokovnega dela učitelja športa v oddelkih z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah, ki izvajajo javno veljavni program v prvem vzgojno izobraževalnem obdobju in uporabi dodatnih športnih objektov ter površin. Na javni razpis za sofinanciranje oddelkov z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah se lahko prijavijo osnovne šole, ki izvajajo javno veljavni izobraževalni program in bodo v šolskem letu 2024/2025 organizirale oddelke z dodatno športno ponudbo za učence, vključene v 1. do 3. razred.

Drugi ukrep pa je projekt Zmigaj!, ki ga sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada EKP 2021-2027. Projekt omogoča izvedbo inovativnih športnih programov za dijake srednjih poklicnih in strokovnih šol, gimnazij ter dijaških domov in gibalnih programov za promocijo zdravega življenjskega sloga za zaposlene na izbranih srednjih šolah oziroma v dijaških domovih. Skupna višina razpisanih sredstev za izvedbo programa Zmigaj! je 2.382.552 evrov. Financiranih bo 24 šol oziroma dijaških domov za obdobje od 1. avgusta 2024 do 31. avgusta 2028.

 

  • Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje