c S

V srednje šole vpisanih skoraj 23.000 učencev. Vse več zanimanja za nižje poklicno izobraževanje.

08.04.2024 17:59 Do 2. aprila, ko je potekel rok za prijavo za vpis novincev v srednje šole za šolsko leto 2024/2025, se je na 26.066 prostih mest po začasnih podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje prijavilo 22.976 kandidatov. Do 23. aprila lahko prenesejo vlogo.

Na programih nižjega poklicnega izobraževanja, kjer je razpisanih 844 mest, je prijavljenih 752 kandidatov (3,3 odstotka prijavljenih), na programe srednjega poklicnega izobraževanja, kjer je na voljo 6954 mest, je prispelo 4511 prijav (19,6 odstotka), od tega se jih je 189 odločilo za vajeniško obliko izobraževanja. Na skupno 10.540 razpisanih mest srednjega strokovnega izobraževanja se je prijavilo 9904 kandidatov (43 odstotkov), na 7728 prostih gimnazijskih mest pa 7809 kandidatov oziroma 34 odstotkov prijavljenih.

Podatki o deležih prijavljenih kandidatov po navedbah ministrstva kažejo, da letošnje stanje prijavljenih ne odstopa od dozdajšnjih. "Tudi letos se nadaljuje povečano zanimanje za vpis v programe nižjega poklicnega izobraževanja, kot vsako leto pa se jih največ prijavi v programe srednjega strokovnega izobraževanja, sledijo gimnazijski programi in nato programi srednjega poklicnega izobraževanja," so zapisali.

Glede na to, da se v zadnjih letih veliko kandidatov iz manjših krajev ali krajev blizu večjih središč odloča za vpis v šole v večjih središčih, se je morda letos ta trend po navedbah ministrstva nekoliko omilil.

Na voljo tudi še mesta na gimnazijah

Osnovno šolo letos končuje 21.305 učencev, kar je 266 manj kot lani. Skupno število prijavljenih kandidatov je sicer nekoliko večje od števila učencev, ki letos končujejo osnovno šolo, saj se v programe nižjega poklicnega izobraževanja lahko vpišejo tudi tisti, ki bodo letos opravili osnovnošolsko obveznost in uspešno končali vsaj 7. razred, nekaj je kandidatov, ki se predhodno šolajo v tujini, na razpisana mesta pa lahko kandidirajo tudi dijaki letošnjih 1. letnikov, ki bi se želeli prihodnje šolsko leto znova vpisati v začetni letnik, a v drug program.
V skladu z rokovnikom imajo kandidati možnost, da do 23. aprila do 15. ure svojo prijavo iz kakršnih koli razlogov prenesejo na drugo šolo ali v drug program.

Podatki o stanju prijavljenih kažejo, da je na voljo še dovolj mest za izbiro na vseh vrstah izobraževalnih programov, tudi gimnazijskih. Nekaj šol, predvsem tistih, ki izvajajo gimnazijski program, se bo namreč tako, kot je dozdajšnja praksa, zagotovo odločilo za sprejem kakšnega novinca več na račun mest, ki so sicer v oddelkih rezervirana za morebitne ponavljavce, saj teh ne pričakujejo veliko. Na ta račun in z oblikovanjem nadnormativnih oddelkov vsako leto pridobijo zagotovo približno 500 dodatnih mest.


>> Več: V srednje šole vpisanih skoraj 23.000 učencev. Vse več zanimanja za nižje poklicno izobraževanje.