c S

Uvajanje kadrovske štipendije za novo generacijo socialnih delavcev

16.04.2024 11:20 Na ministrstvu so za letošnje šolsko leto zagotovili sredstva za kadrovske štipendije za pridobitev izobrazbe socialni delavec na programu druge stopnje. S tem prvič v zgodovini Slovenije s štipendijsko politiko spodbujajo odločanje mladih za ta pomembni in kadrovsko podhranjen strokovni poklic. Zainteresirane študentke in študente obveščajo, da je razpis za štipendije že objavljen.

Štipendije je razpisal Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije (sklad) na podlagi odprtega javnega razpisa. Vlogo na javni razpis lahko vloži vlagatelj, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

  • je v šolskem letu 2023/2024 v Republiki Sloveniji vpisan v 1. letnik izobraževalnega programa socialni delavec na drugi stopnji;
  • je v izobraževalni program, za katerega uveljavlja pravico do štipendije, vpisan prvič;
  • bo na izobraževalnem programu, za katerega štipendiranje se prijavlja, pridobil izobrazbo socialni delavec;
  • ni v delovnem razmerju, ne opravlja samostojne registrirane dejavnosti, ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb pri pristojnem organu in ni poslovodna oseba gospodarske družbe ali direktor zasebnega zavoda, ne v Republiki Sloveniji ne v tujini.

Vlagatelj mora predložiti v celoti izpolnjen in originalno podpisan obrazec Vloga za dodelitev štipendije na področju socialnega varstva v študijskem letu 2023/2024, ki je priloga javnega razpisa. Besedilo javnega razpisa in vloga je vlagateljem na voljo na spletni strani sklada in v poslovnem času na naslovu Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije, Dunajska cesta 20, 1000 Ljubljana.

Za štipendiranje bodo izbrani vlagatelji, katerih vloge bodo izpolnjevale pogoje javnega razpisa, in sicer po vrstnem redu prispelih popolnih vlog do porabe sredstev. Rok za vložitev vlog je začel teči 12. aprila 2024 in traja do porabe sredstev oziroma najkasneje do vključno 31. julija 2024.

Mesečna štipendija na področju socialnega varstva znaša 350,00 evra, sredstva za izplačilo štipendij pa se zagotavljajo iz proračunskega sklada ministrstva, pristojnega za delo.

Zaposlitev po izpolnitvi pogojev iz 75.d člena Zakona o socialnem varstvu (ZSV) mora trajati toliko let (preračunano na polni delovni čas), kolikor študijskih let je prejemal štipendijo, pri čemer šteje, da je štipendija za eno študijsko leto dvanajstmesečna štipendija. 

  • Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, 16.4.2024