c S

ŠOS za brezplačni javni prevoz, višjo subvencijo za prehrano in dvig minimalne urne postavke

12.03.2024 15:52 Študentska organizacija je zbrala 40.000 podpisov v podporo predlogu zakona za urejanje položaja študentov, s katerim predlagajo dvig minimalne urne postavke študentskega dela, subvencije študentske prehrane in številne druge ukrepe.

Zakon za urejanje položaja študentov posega v 10 področnih zakonov in vključuje 19 ukrepov, s katerimi naslavlja nekatere ključne problematike študentov in dijakov, sporočajo s Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Med najpomembnejše spadajo dvig minimalne bruto urne postavke za študentsko delo na 7,58 evra bruto, dvig subvencije za študentsko prehrano na 5,17 evra, omejevanje prispevkov za študij, uvedbo brezplačnih vozovnic javnega potniškega prometa za dijake in študente ter zagotovitev brezplačnega zdravstvenega zavarovanja za vse študente.

Podporo zakonu so na terenu zbirale študentska organizacija univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem ter lokalni študentski klubi, ki so v enem samem tednu zbrali 28.718 fizičnih podpisov podpore, poleg 11.316 elektronskih podpisov, ki jih je ŠOS zbral na spletni strani kajpami.si. Veliko aktivacijo je z zbiranjem izkazala tudi Dijaška organizacija Slovenije v sodelovanju z dijaškimi skupnostmi, so zapisali.

Zbiranje podpisov je trajalo od 3. do 10. marca, zbranih je bilo več kot 40.000 podpisov.


>> Več: ŠOS za brezplačni javni prevoz, višjo subvencijo za prehrano in dvig minimalne urne postavke