c S

Otroke je treba naučiti varne rabe medmrežja, ko dobijo prvo napravo

19.03.2024 07:39 Ministrstvo za digitalno preobrazbo s partnerji začenja kampanjo z naslovom Mesec boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu.

Namen kampanje je mlade, šolnike in starše ozaveščati o varnem in odgovornem vedenju na spletu ter kako se odzvati v primerih spletnega nasilja, so predstavili na novinarski konferenci. Kot je dejala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, so ciljne skupine otroci in mladi, učitelji, ravnatelji, svetovalni delavci oziroma vsi zaposleni v šolah ter tudi starši, ki pogosto na tem področju nimajo izkušenj in ne vedo, kako lahko pomagajo otrokom.

Kot razlog za kampanjo je ministrica navedla podatke iz raziskav, denimo iz raziskave Odklikni iz leta 2018, ki kažejo, da je več kot polovica osnovnošolcev in srednješolcev doživela najmanj eno obliko spletnega nasilja. Podatki pa so se po epidemiji covida bistveno poslabšali, je dejala ministrica. Anketa Safe.si iz leta 2022 je po njenih besedah pokazala, da sta najpogostejša razloga, zakaj se mladostniki na spletu počutijo slabo, izključenost iz skupine sošolcev na družbenem omrežju in norčevanje iz njih na spletu.

>> Več: Otroke je treba naučiti varne rabe medmrežja, ko dobijo prvo napravo