c S

MORS objavil tri javne razpise za podelitev štipendij za delo v Slovenski vojski

18.03.2024 08:01 Obrambno ministrstvo je objavilo tri javne razpise za dodelitev štipendij za delo v Slovenski vojski za prihodnje študijsko leto. Prednostno bodo štipendirali programe tehničnih smeri. Višina štipendije za dijaka je četrtina minimalne plače.

Na obrambnem ministrstvu so objavili tri javne razpise za podelitev štipendij za delo oziroma službo v Slovenski vojski za študijsko leto 2024/25. Prioritetno bodo štipendirali programe tehničnih smeri.

Višina štipendije za dijaka znaša 25 odstotkov minimalne plače, za študenta pa 32 odstotkov. Rok za oddajo prijave je do vključno 30. septembra za dijake oziroma 31. oktobra za študente.

Ukrepi so namenjeni popolnjevanju vojaških vrst

Na ministrstvu želijo z različnimi ukrepi popolniti vojaške vrste, tako v poklicni strukturi kot tudi v pogodbeni rezervi. Kot pravi obrambni minister Marjan Šarec, nekateri ukrepi, kot so skrajšanje časa za vstop v službo, izobrazbeni odpustek in druge ugodnosti na prostovoljnih taborih za mlade, že dajejo rezultate.

"Lani smo imeli 325 novih zaposlitev, tudi pogodbena rezerva se je povečala, smo na 900 članih pogodbene rezerve, šola za častnike pa je zdaj še enkrat večja, kot je bila prej," je pojasnil Šarec.

Slovenska vojska številnim študentom in dijakom daje tudi finančno podporo v času izobraževanja. "Tudi štipendistov imamo ogromno, štipendije niso tako majhne," dodaja Šarec.

>> Več: MORS objavil tri javne razpise za podelitev štipendij za delo v Slovenski vojski