c S

Jutranje varstvo in podaljšano bivanje v šolah ostajata, le program bo drugačen

12.03.2024 07:41 Zakon o osnovni šoli, ki je bil sprejet pred kratkim, z novim šolskim letom septembra prinaša številne novosti. Skrb vzbuja predvsem uvedba novega razširjenega programa. Marsikdo se sprašuje, ali jutranjega varstva in podaljšanega bivanja ne bo več.

Novela zakona o osnovnih šolah prinaša nov koncept razširjenega programa. Neobvezne izbirne predmete, dodatni in dopolnilni pouk ter interesne dejavnosti bodo zamenjale nove vsebine s področij gibanja in zdravja, kulturne in državljanske vzgoje ter učenja učenja. Ministrstvo miri, da gre le za nove vsebine, organizacijsko bosta jutranje varstvo in podaljšano bivanje ostala taka, kot sta. Nove vsebine bodo šole morale ponuditi, učenci pa se bodo vanje vključili prostovoljno, a pri tem ne bodo ocenjeni, je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Tadeja Anžlovar.

"Starši morajo vedeti, da bo šola še vedno delovala tako kot prej, od 6.30 do 16.30, le notranja struktura bo drugačna," je za Televizijo Slovenija povedala Janja Zupančič, državna sekretarka na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. Prvošolci, ki letos obiskujejo jutranje varstvo, ga bodo lahko tudi v novem šolskem letu. "A namesto jutranjega varstva bo organiziran nek program iz razširjenega programa. Lahko bo to jutranje branje, jutranji šport, igre itn." dodaja Zupančič.

>> Več: Jutranje varstvo in podaljšano bivanje v šolah ostajata, le program bo drugačen