c S

Energijske pijače niso za otroke in mladostnike, ki pa so njihovi največji porabniki

11.03.2024 13:24 Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da so otroci in mladostniki največji porabniki energijskih pijač, čeprav zanje sploh niso primerne zaradi visokih vrednosti kofeina in sladkorja. Zato so pristojni pripravili akcijo osveščanja.

Energijske pijače pije kar 40,9 odstotka mladostnikov, vsak peti 11-letnik in že vsak drugi 15-letnik. Najvišji odstotek pitja ugotavljajo pri 17-letnih fantih, med njimi je takih že več kot polovica (60,3 odstotka).

"Starostna meja uživanja energijskih pijač se niža. Pijejo jih tudi že 10-letniki. Soočamo se z agresivnim oglaševanjem, ki poteka globalno, po socialnih omrežjih. Mladostniki so izjemno dovzetni za všečna sporočila oziroma oglase svojih vzornikov, zato je pomembno, da vlagamo v njihovo zdravstveno in medijsko pismenost ter v zdrav življenjski slog," pravi Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje, kjer koordinirajo akcijo ozaveščanja.

Pridružili so se jim tudi na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, NIJZ-ju, sekcija za primarno pediatrijo, sekcija za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, fakulteta za šport, Inštitut za nutricionistiko, Olimpijski komite Slovenije, Združenje športnih zvez, Slovenska antidoping organizacija, Zveza potrošnikov Slovenije in nekatere nevladne organizacije.

Vplivajo na delovanje živčnega sistema

Z energijskimi pijačami namreč lahko vnašamo v telo čezmerne količine kofeina, kar vodi v spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, razburjenost, nervozo, tesnobo, glavobole, dehidracijo, bolečine v trebuhu, dolgoročno pa v povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem. Energijske pijače vplivajo na delovanje živčnega sistema, srca in ožilja, prebavnega sistema in mišic.

Preveč sladkorja – bolezni in propadanje zob

Energijske pijače so zaradi dodanega sladkorja povezane tudi s tveganjem za čezmerno telesno maso, nastankom sladkorne bolezni tipa 2 ter propadanjem zob, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Niso primerne za uživanje ob telesnih naporih

Ker pogosto tržijo te pijače kot pijače z dodanimi vitamini, in dajejo vtis, da gre za zdrave pijače, primerne za šport, posebej opozarjajo, da niso primerne za uživanje ob večjih telesnih naporih in tudi ne za nadomeščanje vitaminov in mineralov.

Športna stroka opozarja še na en vidik – pogosto energijskih pijač ne ločimo od športnih napitkov, ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi med naporno vadbo. Zaradi povečanega znojenja med vadbo in diuretičnega učinka kofeina lahko pride zaradi uživanja energijskih pijač med vadbo do hude dehidracije, močnejšega in hitrejšega bitja srca in zapletov pri delovanju srčne mišice, lahko se sprožijo srčne aritmije. Nasprotno so športni napitki namenjeni predvsem nadomeščanju izgubljenih snovi po naporni vadbi, njihova sestava je torej popolnoma drugačna.

Za dobre telesne in miselne sposobnosti je pomembno predvsem, da otroci in mladostniki jedo uravnoteženo hrano, so dovolj telesno dejavni, pa tudi, da imajo pogoje za zadosten in kakovosten spanec oz. regeneracijo po telesnem naporu. Pri otrocih in mlajših mladostnikih, še posebej tistih, ki so vključeni v športne programe, je zaradi povečane telesne aktivnosti in s tem povečanega tveganja dehidracije pomemben zadosten vnos tekočine cel dan. V večini primerov za pokritje potreb po vnosu tekočine pri teh starostih zadostuje voda.


>> Več: Energijske pijače niso za otroke in mladostnike, ki pa so njihovi največji porabniki