c S

Bo že prihodnje leto s poklicno maturo onemogočen vpis na nekatere univerzitetne študije?

22.04.2024 07:55 "Prevajalniki", ki naj bi že v prihodnjem šolskem letu določali dovoljene študijske smeri za dijake s poklicno maturo, so nezanesljivi in nedorečeni, predvsem pa nihče ne jamči, da bodo res veljavni.

V torek, 23. aprila, ob 15.00 se bo iztekel rok, v katerem lahko devetošolci, ki se letos vpisujejo v srednje šole, svojo prvotno prijavo še prenesejo na kakšno drugo šolo ali program. Za tiste, ki kolebajo med srednjo strokovno šolo ali gimnazijo, je odločitev posebej težka. Lahko se namreč zgodi, da se bo za dijake s poklicnimi maturami dostop do nekaterih, predvsem univerzitetnih študijev, močno omejil. Morda že v prihodnjem šolskem letu 2025/26, kar pomeni, da bo podobna usoda lahko doletela tudi dijake, ki so že vpisani v prvi, drugi ali tretji letnik srednjih poklicnih ali strokovnih šol. Čeprav gre za veliko spremembo, natančnega odgovora, kaj se bo zgodilo, kot kaže, nima nihče od odločevalcev.

In kaj je "isto strokovno področje"?

Problematika je sila zapletena celo za poznavalce težave. Zelo poenostavljeno rečeno se lahko dijaki z opravljeno splošno maturo vpišejo na kateri koli program, tisti s poklicno, ki opravijo še dodatni, 5. maturitetni predmet, pa so doslej imeli tudi kar precej širok nabor visokošolskih in tudi univerzitetnih programov. Nekatere fakultete so to delale povsem po črki zakona, nekatere so vpis zastavile bolj široko, a so vse vpletene institucije tako stanje dovoljevale, tudi zaradi nedorečene zakonodaje.

>> Več: Bo že prihodnje leto s poklicno maturo onemogočen vpis na nekatere univerzitetne študije?