c S

V Velenju o ciljih projekta preprečevanja bega možganov TalentMagnet

24.02.2021 15:19 Velenje, 24. februarja (STA) - V Velenju so danes na spletnem dogodku predstavili cilje projekta TalentMagnet, ki se ukvarja s problematiko bega možganov. S sodelovanjem v projektu si želi velenjska občina ustvariti čim boljše pogoje, da bi mladi ostajali v Velenju, kjer bi po oceni občine lahko našli dovolj priložnosti in izzivov za delo ter uspeh.

Kot so za STA danes povedali na velenjski občini, so projekt začeli izvajati julija lani in bo potekal do konca naslednjega leta. Rezultate projekta pričakujejo naslednje leto, so navedli.

K sodelovanju v projektu je občina povabila šolnike, gospodarstvenike in predvsem mlade. "Pogrešamo večji odziv lokalnih gospodarstvenikov in mladih. Le v sodelovanju z vsemi ciljnimi skupinami se bodo lahko razvila ustrezna, predvsem pa uporabna orodja," so še dejali na velenjski občini.

Cilj projekta, za katerega je velenjska občina iz programa Interreg Danube pridobila 140.600 evrov, je uvedba ukrepov in orodij, s katerimi bodo zadržali oz. privabili čim več mladih talentov v Velenje.

V okviru predstavitve omenjenega projekta je direktorica Saša inkubatorja Ana Anžej predstavila primer dobre prakse, kako ustvariti učinkovito podporno okolje za mlade podjetnike.

"Glede na to, da nismo Silicijeva dolina, naše regije ne preplavljajo zagonska podjetja, saj je gospodarstvo temeljilo na večjih podjetjih, ki so zaposlovala prebivalce. Posledica tega je, da se tukaj niso razvijala mlada zagonska podjetja. V Saša inkubatorju smo pred šestimi leti zato naredili načrt, kako jih vzgojiti. Tako je skozi strukturirane programe do danes nastalo 86 novih podjetij, ki so ustvarila 120 novih delovnih mest," pravi Anžejeva.

Po njenih besedah celoten koncept delovanja inkubatorja sloni na štirih ključnih stebrih. To so spreminjati miselnost mladih, skozi startup vikende, hackathone in tekmovanja za mlade podjetnike ustvarjati novo miselnost, v okviru Podjetniškega trampolina mladim dajati priložnost, da v šestih tednih izpilijo svoje ideje, tako da so primerne za vstop na trg in investicijo, v sodelovanju s Poslovnimi angeli Slovenije, Kikštarterjem in Katapultom pa so ob podpori Slovenskega podjetniškega sklada razvili tudi projekt Šole za vlagatelje, ki na eni strani gradi mrežo potencialnih vlagateljev in jih izobražuje, na drugi strani pa zagonskim podjetjem omogoča dostop do kapitala.

Kot je še dejala Anžejeva, so leta 2018 v inkubatorju kot odgovor na potrebe industrijskih korporacij razvili tudi program Future 4.0, kjer že tri leta uspešno povezujejo zagonska podjetja in industrijske korporacije.

Velenje je sicer eno izmed 13 mest v Podonavju, ki ga je mednarodno partnerstvo za privabljanje in ohranjanje nadarjene mlade delovne sile podprlo z ustvarjanjem uporabnih, konkretnih vodnikov, načrtov in orodij na tem področju.

Podobno kot Velenje tudi druga manjša in srednje velika mesta v Podonavju izgubljajo visoko izobražene mlade ljudi, saj se ti preselijo v prestolnice ali v tujino in se od tam ne vrnejo. Po podatkih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj je najvišja stopnja izseljevanja mladih talentov zabeležena prav v Podonavski regiji, kar vpliva na demografske razmere in trg dela.