c S

Osnovnošolci in učitelji na vzhodu Slovenije veseli vrnitve v šole

22.02.2021 13:32 Maribor, 22. februarja (STA) - Osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov na vzhodu Slovenije so se po zimskih počitnicah in večmesečnem šolanju na daljavo danes znova vrnili v šole. Ravnatelji osnovnih šol (OŠ) danes v en glas zatrjujejo, da so šolanje na daljavo izvajali uspešno, a da ta nikakor ne more nadomestiti tistega v šoli, še posebej, ker je trajalo tako dolgo.

Kot je na vladni novinarski konferenci povedala ravnateljica OŠ Rada Robič Limbuš Mojca Kirbiš, sicer tudi vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol, je v zadnjih tednih pri učencih zelo upadla motivacija za delo, zato so bili danes veseli vrnitve v šolo.

"Vrnitve so se razveselili vsi učenci razredne stopnje, marsikateri učenec od šestega do devetega razreda pa bi še naprej raje delal od doma. Pravijo, da morajo zdaj zjutraj vstati prej, nekateri morajo na avtobus, doma pa jim je bilo udobneje, saj so bili učitelji zelo razumevajoči in so si lahko prilagodili organizacijo dela. Hkrati pa se vsi zavedajo, da je znanje drugačno," je dejala Kirbiševa.

Ob tem je dodala, da je med otroci tudi kakšen tak, ki ga je strah vrnitve v šolo zaradi osebnih negativnih izkušenj s covidom-19. Zato bo učencem v teh dneh treba prisluhniti, veliko pozornosti pa nameniti ponovnemu navajanju na šolsko rutino. Stiska ob vrnitvi se po njenih besedah pojavlja tudi pri katerem od zaposlenih.

Zaposleni v mariborskih osnovnih šolah so po besedah Kirbiševe testiranja opravili že v soboto, v prihodnje pa bodo ta potekala tedensko, ko bodo šole obiskovale mobilne enote, ki jih bo zagotovil Zdravstveni dom Maribor.

Ravnatelj celjske 1. osnovne šole Branko Močivnik je za STA povedal, da so pri njih ponoven zagon pouka v šoli tako učitelji kot učenci začeli veseli in z velikimi pričakovanji. Večjih težav pri zagotavljanju vseh predpisanih ukrepov niso imeli, saj imajo na voljo dovolj prostora, zaenkrat večjih težav nimajo niti na kadrovskem področju. V šolo so se danes vrnili vsi zaposleni in skoraj vsi otroci.

Zelo veselo je bilo danes tudi na ptujski OŠ Ljudski vrt, ki jo skupaj s podružnico v Grajeni obiskuje okoli 900 otrok, za katere skrbi 114 zaposlenih. Kot je za STA povedala ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič, so se morali na vnovičen prihod v šolo temeljito pripraviti.

"Učitelji so danes učence pričakovali že od 7.45, da ni bilo prevelike gneče naenkrat, saj so ob pol devetih vsi razredi začeli razredno uro. Večina otrok je veselih, da so prišli, nekaterim je bilo težko vstati, ker je bil njihov ritem nekoliko drugačen," je dejala Vaupotič Zemljičeva.

Nekoliko manj je zadovoljna zaradi sprenevedanja šolskega ministrstva glede izvajanja podaljšanega bivanja zdaj, ko se med seboj ne smejo mešati učenci različnih razredov. Zaposleni morajo zato, kot je dejala, biti čarovniki, kar bo šlo, dokler bodo učitelji zdravi. Še večja težava so kosila, ko je potrebna zelo dobra logistična shema, je opozorila ravnateljica. To od njih terja zelo veliko doslednosti in odgovornega ravnanja.

V murskosoboški OŠ I je od 638 učencev prvi dan manjkalo 29 otrok, kot je za STA povedala ravnateljica Tatjana Cesnik, pa so vsi veseli, da so znova skupaj. Predpisane ukrepe spoštujejo v največji možni meri, šolanje poteka v mehurčkih, zato še naprej na daljavo izvajajo izbirne predmete, podaljšano bivanje v četrtem in petem razredu pa le za najnujnejše primere.

"Protokole smo nastavili in upam, da jih bomo lahko izvajali čim dlje. Veseli smo, da smo danes zaposleni dobro opravili testiranja in dokler bo tako, večjih težav ne pričakujemo. Moramo pa biti potrpežljivi in strpni, saj gre za velik izziv za vse nas," je še dodala Cesnikova.