c S

Ministri EU o enakosti pri dostopu do izobraževanja, vključenosti in uspehu za vse

19.02.2021 18:46 Ljubljana, 19. februarja (STA) - Ministri EU za izobraževanje, med njimi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, so danes na neformalni videokonferenci razpravljali o enakosti pri dostopu, vključenosti in šolskemu uspehu za vse v izobraževanju. Poudarili so, da je pandemija covida-19 izpostavila vprašanje zagotavljanja enakosti izobraževalnih sistemov.

"Omogočanje pravičnosti pri dostopu, vključenosti in uspehu za vse v izobraževanju in usposabljanju mora predstavljati naše ključno prizadevanje za prihodnost," je na srečanju poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, so sporočili z ministrstva.

Slovenija bo zato del sredstev v okviru mehanizma za odpornost in okrevanje namenila za povečanje vključenosti in pravičnosti ter za zmanjševanje neenakosti. Letos bo tako začela izvajati nacionalno evalvacijsko študijo glede analize potreb, pogojev in možnosti obveznega vključevanja otrok v enega od programov predšolske vzgoje. S tem ukrepom bodo delno naslovili odpravljanja socialne, ekonomske in kulturne neenakosti.

Objavila bo razpis za izvedbo celovite evalvacijske študije o analizi posledic izobraževanja na daljavo, s posebnim poudarkom na prepoznavanju kvalitete izobraževalnega procesa z vidika zagotavljanja enakosti ter predlogov za pomoč pri popravi prepoznanih problemov v okviru tega.

Ministrica je na srečanju tudi izrazila podporo sprejetju strateškega okvira za evropsko sodelovanje v izobraževanju in usposabljanju ET2030, ki ga je predstavilo portugalsko predsedstvo Svetu EU in ki predstavlja okvir za evropsko sodelovanje na tem področju.

Okrepljen ET2030 prinaša več sinergije med različnimi politikami, ki prispevajo k družbeni in gospodarski rasti ter zelenemu in digitalnemu prehodu. Vsebuje politično zavezo za intenzivnejšo uresničevanja evropskega izobraževalnega prostora in izboljšan pristop upravljanja. To bo bo prioriteta Slovenije med predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta 2021, so še sporočili.