c S
V vasi Korte zaznamovali 200. obletnico ustanovitve prve slovenske šole v Istri 18.10.2019 21:33 Izola, 18. oktobra (STA) - V vasi Korte so danes slovesno zaznamovali 200. obletnico ustanovitve prve slovenske šole v Istri. Prireditve se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor Pahor. V nagovoru se je zahvalil vsem generacijam učiteljic in učiteljev, ki že dvesto let podajajo svojim učencem ne le znanje, tudi svojo dušo, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Pahor se je v nagovoru dotaknil tudi sedanjega časa. Kot je izziv zastavil vprašanje, kako otroke pripraviti na silovite spremembe, ki so hitre in globalne, da bi jih razumeli kot upanje in ne kot strah, so zapisali v uradu predsednika republike.

Pahor je podružnični šoli Korte predal tudi zahvalo ob 200. obletnici delovanja za dragoceno vzgojno-izobraževalno poslanstvo in pomembno vlogo v osrčju lokalne skupnosti. V imenu zaposlenih in učencev jo je sprejela ravnateljica matične šole Irena Sivka Horvat.

Prireditev so z gimnastičnim plesom, glasbo, pesmijo in recitali pospremili sedanji in nekdanji učenci te šole.

Prva slovenska šola v Istri je bila ustanovljena z dekretom 16. oktobra 1819 v Kortah. Šola je od tedaj neprekinjeno delovala dve stoletji. Od šolskega leta 1963/1964 deluje kot podružnična šola Osnovne šole Vojke Šmuc Izola.