c S

V Izoli slovesno ob 600-letnici javnega šolstva v mestu

05.10.2019 15:35 Izola, 05. oktobra (STA) - Skupnost Italijanov Dante Alighieri iz Izole drevi v Manziolijevi palači pripravlja prireditev ob 600. obletnici ustanovitve javne šole v Izoli. Drugega oktobra 1419 so namreč v mestu določili načrt za javno šolo, ki je bila dostopna vsem dečkom, učna jezika pa sta bila italijanščina in latinščina.

Na drevišnji prireditvi bodo ta zgodovinski trenutek podoživeli z nastopi članov dramskega krožka in vokalne zasedbe skupnosti Italijanov, predvajali pa bodo tudi kratke dokumentarne filme o Izoli in obali zahodne Istre.

Iz ohranjenih virov izhaja, da so v Izoli že 2. oktobra 1419 za učitelja določili Benedetta Astolfija iz Pulja, obenem pa so obširno razpravljali o najprimernejši obliki izobraževanja na novi šoli v nastajanju. Med drugim so določili, da bo v Izoli šola dostopna vsem, kar je takrat sicer pomenilo, da so se lahko vanjo vpisovali le dečki.

V nižji sekciji je pouk potekal v italijanščini, učenci pa so se učili brati in pisati. V višji sekciji je pouk potekal v latinščini, učenci pa so se učili humanistike, filozofije in retorike. Z dokončano višjo izobrazbo se je bilo mogoče vpisati na slovito univerzo v Padovi. Med drugim so določili tudi šolnino za oba nivoja, iz katere je izolski komun tudi plačal učitelja.

Kot je zapisal raziskovalec Luigi Morteani v svojem delu o izolskih statutih, nikjer drugje na območju Istre ni moč zaslediti tako stare listine, ki bi obsegala celoten šolski načrt.