c S

Sviz pozval ministrstvo k opredelitvi skupin zaposlenih, upravičenih do varstva otrok v vrtcih

23.10.2020 18:56 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je ministrstvo za izobraževanje pozval, naj jasno opredeli skupine zaposlenih, ki so v prihodnjem tednu upravičene do oskrbe otrok v vrtcih. Menijo namreč, da to trenutno ni jasno opredeljeno.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je namreč danes napovedala, da bodo vrtci v prihodnjem tednu delovali v zmanjšanem obsegu, pri čemer bodo sprejemali le otroke, katerih starši ne morejo dobiti drugega varstva.

Pozvala je, naj otroka v vrtec v prvi vrsti pripeljejo tisti, ki opravljajo za državo in družbo nujno potrebne dejavnosti in poklice. Če pa se bo izkazalo, da obstajajo tudi drugi starši, ki ne najdejo drugega načina za varstvo otroka, bodo njihovo potrebo preverili in o njej odločili vrtci oziroma lokalne skupnosti, je povedala.

V Svizu pa opozarjajo, da ni jasno, koga se šteje med zaposlene, ki opravljajo za državo in družbo nujno potrebne dejavnosti in poklice. Kot pravijo, do njih prihajajo informacije, da v nekaterih občinah, na primer v Mestni občini Novo mesto, staršem že sporočajo, "da bodo v prihodnjem tednu vrtci zaradi potrebe po varstvu predšolskih otrok v večini odprti".

"Iz tega je mogoče sklepati oziroma je že povsem očitno, da je lahko prav vsaka dejavnost 'potrebna za državo in družbo', da bodo merila za odločitve županov lahko povsem različna ter da niti zaposleni niti vodstva vrtcev še danes ne vedo, kdo bo moral prihodnji teden delati," so opozorili. Iz besed ministrice po navedbah Sviza tudi sami zaposleni v vrtcih ne morejo razbrati, ali so tudi sami upravičeni do tega, da lahko lastne otroke odpeljejo v vrtce.