c S

V šolah tudi letos shema šolskega sadja in zelenjave ter mleka

13.10.2020 11:03 Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Tudi v letošnjem šolskem letu v šolah deluje shema šolskega sadja in zelenjave ter mleka. V okviru sheme otrokom v Sloveniji letno razdelijo okoli 500 ton svežega in šest ton suhega sadja, 20 ton sveže in dve toni predelane zelenjave ter 192.000 litrov mleka in 42.000 litrov mlečnih izdelkov, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

V šolsko shemo v Sloveniji je vključenih skoraj 90 odstotkov osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Sadje in zelenjava se v povprečju razdeljujeta enkrat tedensko, mleko in mlečni izdelki pa trikrat mesečno.

Povečuje se nabava sadja in zelenjave od lokalnih pridelovalcev, poudarjajo na kmetijskem ministrstvu. V Sloveniji so približno 41 odstotkov dobaviteljev sadja in zelenjave kmetje in zadruge, pri mleku in mlečnih izdelkih je njihov delež 50-odstoten. Ekološko sadje in zelenjava predstavljata približno 14 odstotkov, ekološko mleko in mlečni izdelki pa 27 odstotkov.

Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU. Vsaka država članica jo izvaja na osnovi svoje šestletne strategije. Pomoč na otroka na šolsko leto znaša približno šest evrov za sadje in zelenjavo ter približno štiri evre za mleko in mlečne izdelke. Letno se za šolsko shemo porabi okoli 1,4 milijona evrov, od tega okoli milijon prispeva EU, 400.000 evrov pa Slovenija.

Šole lahko otrokom brezplačno kot dodatni obrok razdeljujejo 21 vrst svežega sadja ter 22 vrst zelenjave, od tega se največ razdeli jabolk, sledijo hruške, mandarine, jagode, kaki in češnje, pa tudi orehi in lešniki. Pri zelenjavi prednjači korenje, sledijo paradižnik, paprika in redkvice ter kumare in zelje. Poleg svežega sadja in zelenjave se v manjšem obsegu razdeljujeta tudi kislo zelje in repa ter suho sadje.

Mleka učenci v šolski shemi popijejo približno 192.000 litrov, pojejo pa tudi veliko mlečnih izdelkov, ki pa morajo biti brez dodatkov. Zlasti gre za navadni jogurt, kislo mleko, kefir, pinjenec ter skuto. Učenci pri izobraževalnih malicah, degustacijah, kuharskih delavnicah in podobnem poskušajo tudi oljčno olje (33 litrov) in bučno olje (24 litrov), med (44 litrov) in sir (133 kilogramov).

V minulem šolskem letu je sicer delovanje sheme oviral covid-19. Kljub novim pravilom pri prehranjevanju v šoli je večina šol shemo nadaljevala, več je bilo razdeljevanja šolskega sadja in zelenjave ter mleka, več je bilo jagod, češenj in jagodičja. Zato je bil izkoristek finančne pomoči dober - 83-odstoten, so poudarili na ministrstvu. Podatki o količinah, dobaviteljih ter vrstah sadja in zelenjave ter mlečnih izdelkov bodo sicer znani decembra.

V letošnjem šolskem letu bo država še posebej spremljala vpliv posebnih razmer zaradi covida-19 na prehrano in zdravje otrok. Zaradi namena in pozitivnih učinkov šolske sheme na zdravje otrok je le-ta v teh časih še bolj pomembna, so poudarili na ministrstvu.