c S

Poziv Sviza k pogovorom o ustreznem ovrednotenju dodatnih obremenitev šolnikov zaradi epidemije

16.09.2020 13:55 Ljubljana, 16. septembra (STA) - Glavni odbor Sviza je na izredni seji razpravljal o težavah, s katerimi se pri svojem delu trenutno soočajo zaposleni. Kot zelo nedorečene in presplošne so člani ocenili modele in priporočila za izvajanje pouka v razmerah, povezanih s covidom-19. Zato Sviz vnovič poziva pristojne k pogovorom o ustreznem ovrednotenju dodatnih obremenitev.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Slovenije je ob začetku novega šolskega leta v posebnih okoliščinah epidemije na sredini izredni seji glavnega odbora razpravljal o konkretnih izkušnjah s terena in izpostavil številne dileme in težave, s katerimi se pri svojem delu soočajo zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih, znanosti in kulturnih ustanovah po vsej Sloveniji, so sporočili iz sindikata.

Kot zelo nedorečene in presplošne so kritično ocenili modele in priporočila za izvajanje pouka v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, zavoda za šolstvo in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Predstavniki zaposlenih v vrtcih in zavodih za otroke s posebnimi potrebami so ob tem kot dodatno nerazumljivo ocenili, da pristojni zanje posebnih navodil sploh niso pripravili. Prav tako je nedopustno, da šolsko ministrstvo zaposlenim ne zmore podati uporabnih odgovorov in rešitev za konkretne težave, s katerimi se srečujejo v svojih zavodih, ter so posledično ti prepuščeni sami sebi, so poudarili.

"Zelo pomembna informacija iz vrtcev in šol, je tudi, da so prav vsi zaposleni v dozdajšnjih dveh tednih pouka ob povečanih zdravstveno-varnostnih omejitvah in tveganjih soočeni s številnimi dodatnimi zadolžitvami in obremenitvami," so navedli. Ob tem so izpostavili podvajanje obveznosti tehničnega osebja, kot je pogosto razkuževanje opreme in zračenje prostorov, dodatno čiščenje, zapletena organizacija priprave in delitve šolske prehrane ...

Kadrovsko-organizacijske težave v vrtcih in šolah, ki so jim pridružene še številne nove administrativne zadolžitve, se že po zgolj dveh tednih pouka kažejo v preobremenjenosti in večji utrujenosti zaposlenih, zaradi pričakovanega večjega števila bolniških odsotnosti v prihodnjih tednih pa bi se lahko to zgolj še stopnjevalo, so opozorili v Svizu.

Prav tako so opozorili, da so se z vrnitvijo v šolske klopi zelo jasno odrazile negativne posledice spomladanskega zaprtja šol in izobraževanja na daljavo, kar zadeva kakovost takrat pridobljenega znanja.

Po oceni Sviza je tudi v kulturi položaj zelo zaskrbljujoč, ker ministrstvo za kulturo vodstvom zavodov ni posredovalo enotnih navodil. Zato je položaj zaposlenih zelo različen in odvisen od ukrepov, ki so jih sprejeli zavodi vsak zase, so navedli.

Sindikat bo zato pozval ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, naj pristopi k pogovorom o ustreznem ovrednotenju dodatnih obremenitev ter varnostno-zdravstvenih tveganj zaposlenih v vrtcih in šolah.

Na seji so podprli še pobudo odbora, da vlada vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju zaradi večje izpostavljenosti okužbi omogoči brezplačno cepljenje proti gripi, pa tudi sistematično testiranje na novi koronavirus. Zaposleni v vrtcih in šolah so namreč vsakodnevno v stiku s številnimi ljudmi in tako med najbolj izpostavljenimi okužbi z novim koronavirusom, so še sporočili iz sindikata.