c S

V Pomurju na tednih vseživljenjskega učenja 60 izvajalcev in 200 dogodkov

07.09.2020 12:49 Murska Sobota, 07. septembra (STA) - V Pomurju bo ob letošnjih jubilejnih 25 tednih vseživljenjskega učenja (TVU) okoli 60 izvajalcev pripravilo približno 200 dogodkov. V sredo pa bo ob dnevu učečih se skupnosti v Murski Soboti celodnevna Parada učenja.

TVU so se na nacionalni ravni začeli v petek v virtualnem okolju, direktor Ljudske univerze Murska Sobota Dejan Dravec pa je ob današnji predstavitvi dogodkov v Pomurju njihovo bistvo povzel z besedami, da vseživljenjsko učenje ni samo učenje samo po sebi, ampak je usposabljanje za zmožnost preživetja. Po Dravčevih besedah nekateri celo pravijo, da človek ne bo zmožen preživeti, če se ne bo udeleževal vseživljenjskega učenja.

V sredo bo Murska Sobota eno od 14 mest v Sloveniji s Parado učenja. Ta bo potekala na petih mestih, od grajskega parka in sedeža društva paraplegikov do pogovora o trajnostnem razvoju v medgeneracijskem središču Mensana. Nadaljevala se bo z razstavo nagrajencev Andragoškega centra Slovenije iz preteklih let, razstavo foto- in likovnega krožka Društva U3 na dvorišču in v prostorih ljudske univerze, končala pa se bo z učenjem tradicionalnih spretnosti ter spoznavanjem digitalne sodobnosti, izmenjavo sadik trajnic ter predavanjem andragoginje Ane Krajnc, predsednice Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje.

Koordinatorica TVU na soboški ljudski univerzi Alenka Kučan je pojasnila, da je izvajalcev zaradi koronavirusa nekaj manj kot lani in da tokrat ne bo v ospredju množičnost, ampak bodo nekatere dejavnosti potekale virtualno. Novi izvajalci pa se še lahko vključijo v projekt.

Koordinator TVU za ljutomersko območje Zvonko Kustec je ob tem opozoril, da je učenje danes ne samo nujno zlo, ampak potreba za preživetje, saj moramo spoznavati nove tehnologije.

Vodja svetovalnega središča Murska Sobota Alojz Sraka pa je spomnil na velik pomen svetovalnih središč. Brez svetovanja po njegovem ni vseživljenjskega učenja, saj so neodvisne in brezplačne informacije o izobraževanju za vsakega posameznika izjemno pomembne, je dejal.

V okviru TVU bodo v Murski Soboti med drugim potekale akcije Beremo skupaj - za znanje in zabavo, Kulturna dediščina - spoznajmo, varujmo, ohranjajmo, Migracije in izzivi večkulturnosti, Trajnostni razvoj - lokalno in globalno ter Digitalna preobrazba družbe.

TVU si cer trajajo od 4. septembra do 9. oktobra. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije in so najvidnejša promocijska manifestacija izobraževanja in učenja v Sloveniji ter del mednarodnega gibanja festivalov učenja po vsem svetu.