c S

Odprtje Tedna vseživljenjskega učenja letos v virtualnem okolju

04.09.2020 14:18 Ljubljana, 04. septembra (STA) - V organizaciji Andragoškega centra Slovenije v sodelovanju z območnimi in tematskimi koordinatorji se je z nacionalnim odprtjem v virtualnem okolju danes začel Teden vseživljenjskega učenja (TVU). Že 25. festival učenja tokrat zaradi covida-19 poteka drugače. Kljub temu pa se bo 9. oktobra po vsej državi zvrstila vrsta dogodkov za vse generacije.

Jubilejni že 25. festival učenja je odprl predsednik republike Borut Pahor. "Pred nekaj dnevi so učenci in dijaki zakorakali v novo šolsko leto, danes pa boste v "šolske klopi sedli tudi vi", je dejal v virtualnem nagovoru in dodal, da smo z znanjem nepremagljivi.

Spomnil je, da so pobudniki TVU v samostojni državi prepoznali priložnost in pomen, ki ga ima vseživljenjsko učenje za obstoj in prihodnost naroda in države. Danes, četrt stoletja kasneje, so TVU po mnenju Pahorja nepogrešljiv steber naše skupnosti.

Opozoril je, da je čas, v katerem živimo, poseben in od nas terja, da se prilagodimo novim razmeram in najdemo nove načine, da se družimo. "V teh razmerah se še posebej zavedamo, kako zelo pomembno je, da krepimo in nadgrajujemo svoje znanje in veščine. Festival ste prilagodili sedanjim razmeram, zavedajoč se, da je v tem času še bolj pomemben za ljudi in za skupnost," je še dodal Pahor.

TVU je za ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec praznik vseh, ki so zavezani k učenju in izobraževanju. V video nagovoru je spomnila, da je kampanja, ki utira pot tej kulturi, lani maja združevala blizu 2000 ustanov in še veliko več posameznikov, ki so se s kupnimi močmi povezali in izpeljali blizu 7500 izobraževalnih, kulturnih, družabnih in drugih dogodkov.

Izpostavila je, da je letos zaradi posebnih razmer, povezanih s covidom-19, festival učenja prestavljen na jesen in ga bodo varnostni ukrepi nekoliko okrnili, ne pa tudi ustavili. Na ministrstvu verjamejo v pomen ozaveščanja o pomenu učenja, zato v okviru letnega programa izobraževanja odraslih tem dejavnostim po ministričinih besedah namenjajo posebno pozornost.

V nadaljevanju je spregovorilo 25 znanih in manj znanih osebnosti, zvestih privržencev vseživljenjskega učenja. Njihove izjave je podprla premierno predvajana himna Moč in radost v izvedbi reperja Zlatka.

V okviru TVU se bodo zvrstile predstavitvene, izobraževalne, informativno-svetovalne, družabne, kulturne in slovesne prireditve po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Med drugim so na Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto skupaj s 30 organizacijami, posamezniki in društvi pripravili 120 brezplačnih prireditev, ki bodo potekale v tednih do 9. oktobra. Že sedmo leto zapored se bodo v sodelovanju z mrežo partnerjev 9. septembra odeli tudi v barve Parade učenja - dan učečih se skupnosti.