c S

Po skoraj pol leta v šolskih klopeh spet vsi dijaki

01.09.2020 12:50 Maribor, 01. septembra (STA) - Številni dijaki, ki so zaradi novega koronavirusa morali zaključiti prejšnji letnik na daljavo, so se danes vrnili v šolske klopi po skoraj pol leta. Na Srednji elektro-računalniški šoli (SERŠ) Maribor opažajo, da to kljub zaščitnim ukrepom, ki jih morajo upoštevati, blagodejno vpliva na vse. Pod masko je marsikdo skrival širok nasmeh.

Ravnateljica Irena Srša Žnidarič je za STA povedala, da so kljub prvotnemu šoku zaradi kopice navodil uspeli organizirati delo na šoli na način, da je v največji možni meri poskrbljeno za varnost tako dijakov in dijakinj kot učiteljev in učiteljic. "Na začetku je bilo malo zmedeno, ker se je prvič kaj takega zgodilo, zdaj, ko imamo izdelane varnostne načrte in priporočila za dijake in zaposlene, pa ni več tako težko," je dejala.

V šolo, ki je z okoli tisoč dijaki ena največjih poklicnih in strokovnih šol v Podravju, so zjutraj najprej prišli dijaki višjih letnikov ter ob 10. uri še bruci. "Višji letniki so bili zelo disciplinirani, vsi so praktično imeli maske. Ostalim nekaj, ki jih lahko preštejemo na prste ene roke, pa smo mi dali maske. Pri prvih letnikih je bilo že več takšnih. Tem bomo še večkrat razložili vse zdravstveno-varnostne ukrepe - razredno uro imajo danes tri šolske ure, zato bo dovolj časa, da se temeljito pogovorimo," je povedala ravnateljica.

Medtem ko so višji letniki pred šolo že veselo kramljali, tudi v skupinah brez predpisane razdalje in brez mask, je bilo med prvimi letniki še zaznati negotovost. Zanje niso novi le zaščitni ukrepi zaradi covida-19, ampak je novo tudi celotno šolsko okolje in sošolci. "Ne vem točno, kaj me čaka. Te maske so še najmanj, kar me skrbi," je povedal eden od njih in dodal, da so to pač pravila, ki se jih je treba držati.

Ravnateljica verjame, da bodo kljub maskam lahko navezali medsebojne stike. "V učilnici lahko dijaki takoj, ko sedejo na svoj prostor, snamejo maske. Naše učilnice so dovolj velike, zato jim bo tam lažje. Maske morajo nositi le takrat, ko se premikajo in so si bližje od metra in pol. Znotraj šole bomo to zagotovili, ko se družijo med seboj zunaj, pa morajo sami poskrbeti za to," je dejala.

Dijaki si morajo ob vstopu v šolo obvezno razkužiti roke, v šoli se lahko zadržujejo samo v času pouka, starši pa lahko stopijo vanjo le po dogovoru in na povabilo. Sanitarije lahko dijaki uporabljajo samo na hodniku, kjer je njihova učilnica, posedanje na hodnikih ni dovoljeno, na kar opozarjajo napisi.

Kljub temu da prvi dan šole ni bil takšen kot prejšnja leta, je večina dijakov izrazila veselje nad vrnitvijo v šolo, v prvi vrsti seveda zaradi druženja z vrstniki. Številni dijaki se vozijo v šolo iz drugih, manjših krajev, zato so današnji dan izkoristili tudi za pohajkovanje po Mariboru. "Končno sem spet v mestu s prijateljicami," je dejala Nika.

Da so med šolanjem na daljavo najbolj pogrešali druženje, se je po besedah ravnateljice SERŠ pokazalo že maja, ko je pouk v šolah stekel za dijake zaključnih letnikov. Na priprave na maturo, ki sicer niso obvezne, je prišlo mnogo več dijakov kot prejšnja leta.

"Predvsem so pogrešali drug drugega. Obenem smo opazili, da jim je lažje, ko učitelj naredi razlago in se lahko kritično pogovorijo o snovi med seboj in z učiteljem. V anketi so tudi povedali, da se težko sami zberejo in disciplinirajo in da je bilo učenja po urah dnevno bistveno manj," je pojasnila Irena Srša Žnidarič.