c S

Letos vpis v ljubljanske vrtce in osnovne šole večji

27.08.2020 16:19 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - V prihajajočem šolskem letu se bo po podatkih Mestne občine Ljubljana v ljubljanske vrtce vključilo 13.191 otrok, kar je 2700 več kot leto prej. Povečalo se bo tudi število osnovnošolcev, kjer se jih bo izobraževalo 441 več kot lani, in sicer 26.369. Na občini pozdravljajo tudi številne investicije in opozarjajo na varnost v prometu.

Kot je na novinarski konferenci povedal podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin, bo ljublajsnke osnovne šole obiskovalo tri tisoč prvošolcev.

Na občini poudarjajo, da so na novo šolsko leto dobro pripravljeni, pozdravljajo pa tudi investicije, namenjene za izboljšanje pogojev v izobraževalnih ustanovah. Pet investicij je tako predvidenih na področju vrtcev, sedem pa na področju osnovnih šol. Mestni proračun za vzgojo in izobraževanje sicer letos znaša nekaj manj kot 90 milijonov, od česar je bilo za investicije namenjenih slabih 23 milijonov evrov.

Zaradi investicij v osnovnih šolah Riharda Jakopiča, Vrhovci, Nove Fužine in Martina Krpana se bodo po besedah vodje oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marije Fabčič otroci začasno izobraževali na nadomestnih lokacijah. Vstopno in izstopno točko za otroke in starše bo predstavljala njihova matična osnovna šola, od tam pa se bodo otroci skupaj s spremljevalci odpeljali na nadomestno lokacijo, po končanem pouku pa nazaj do matične šole.

Po besedah Fabčičeve bodo imeli na prvi šolski dan tudi vsi starši prvošolčkov možnost dopusta, ki naj jo kar se da dobro izkoristijo.

Tudi predsednik ljubljanskega aktiva osnovnošolskih ravnateljev in ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca Marjan Gorup je na konferenci ocenil, da so ljubljanske šole glede na trenutno stanje dobro pripravljene. Po njegovi oceni so navodila ministrstva in zavoda za šolstvo ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje usklajena po najboljši možni meri in prilagojena tako, da jih bodo šole lahko izvajale.

Pouk v ljubljanskih osnovnih šolah bo po njegovih besedah namreč potekal tako, da bodo učenci ostajali v matični učilnici, kjer bodo gostovali učitelji. Ti bodo nosili maske, razen, kadar bo pri izvajanju pouka možna zagotovitev zadostne varnostne razdalje. Še naprej se bodo lahko izvajale tudi ekskurzije in druge oblike pouka izven učilnic.

Gorjup je pri tem še poudaril, da ima sicer vsaka šola svoje pogoje in strategijo, ki jo prilagodijo prostorskim možnostim. Na osnovni šoli Prežihovega Voranca bo lahko tako otroka ob prvem šolskem dnevu spremljal samo eden od staršev. Osebni kontakt med učitelji in starši se bo sicer izvajal ob večjih težavah, sicer pa bo komunikacija potekala prek interaktivnih možnosti, na daljavo.

Občina je poleg podatkov o vpisu in aktivnostih v šolah predstavila tudi preventivne ukrepe za varnost v prometu pred začetkom novega šolskega leta. Mestno redarstvo je tako s pripravami začelo že poleti. Ob začetku šole napovedujejo izvajanje meritev hitrosti na različnih lokacijah, še posebej v okolici vrtcev in šol. Izvajali bodo tudi mešane patrulje s policisti, ki bodo poseben poudarek namenjali zagotavljanju varnosti otrok, nadzirali pa bodo tudi nepravilno parkiranje vozil in odnos voznikov do peščev.

Po besedah direktorja Policijske uprave Ljubljana Stanislava Vrečarja pa policisti v okolici šol že pregledujejo prometno signalizacijo in cestno infrastrukturo. Začeli so tudi poostreno izvajanjem omejitev hitrosti, s čimer želijo voznikom sporočiti, da bodo tam kmalu otroci, zato naj bodo še posebej previdni.

V prvih dneh septembra bo pri varovanju širših območij Ljubljane poleg prostovoljcev vsak dan sodelovalo tudi okrog 100 policistov, njihova skrb pa bo usmerjana v varno prečkanje cest in hitrost, je še dejal Vrečar.

Za varnost v prometu bo skrbela tudi Agencija za varnost prometa. Po zagotovilih direktorja agencije Jožeta Hribarja bodo letos zagotovili preventivne plakate in knjižice za starše prvošolcev o tem, kako otroka poučiti o varnem ravnanju na šolski poti.

Preventivno akcijo vzgoje varnosti v prometu pa v sodelovanju s številnimi drugimi pripravlja tudi svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana.