c S

V Novem mestu poudarili pomen prometne varnosti šolarjev

27.08.2020 09:42 Novo mesto, 27. avgusta (STA) - V Novem mestu so pred začetkom novega šolskega leta na posvetu v organizaciji občinskega sveta za preventivo in vzgojo v prometu predstavili prenovljene šolske poti in napovedali poostren policijski nadzor med 1. in 4. septembrom, ki ga bodo letos izvajali tudi na nekaterih kolesarskih poteh. Poudarili so pomen prometne varnosti šolarjev.

Kot so sporočili z Mestne občine Novo mesto, so na sredinem srečanju so sodelovali predstavniki Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto, službe požarne preventive Gasilsko reševalnega centra Novo mesto, novomeških policistov in župan Gregor Macedoni. Ta je poudaril, da je zagotavljanje varnosti na šolskih poteh ena glavnih prioritet občine pri vseh infrastrukturnih projektih, so navedli v sporočilu za javnost.

V sklopu varnih šolskih poti se bodo v novem šolskem letu otroci iz Regrških Košenic do osnovne šole Šmihel prvič sprehodili po varni poti, ki je bila prenovljena te dni. Do konca novembra pa bodo uredili tudi križišče med Andrijaničevo cesto in Cesto brigad, ki bo povečala varnost otrok, ki hodijo v Osnovno šolo Bršljin.

Gregor Blažič iz Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto je opozoril na zaparkiranost intervencijskih poti, postavitvenih površin in delovnih površin, še posebej v okolici šol. Predstavniki policije so v iztekajočem šolskem letu zaznali manj nesreč. Tako kot vsako leto, bodo tudi letos med 1. in 4. septembrom izvajali nadzor nad prometom v okolici šol. Letos bodo dodatno zaradi prehitrih voženj s kolesi in skiroji izvajali tudi nadzor na nekaterih kolesarskih poteh.

Na posvetu so napovedali tudi Evropski teden mobilnosti, ki ga med 16. in 22. septembrom organizira Mestna občina Novo mesto. Letos bo teden pod geslom Izberi čistejši način prevoza posvečen mobilnosti z manj onesnaževanja. V sklopu dogodka bo celoten mesec september na voljo brezplačna vožnja z mestnimi avtobusi. Tradicionalno pa bodo izvajali projekt Pešbus, pri katerem se bodo otrokom na poti v šolo letos pridružili uspešni novomeški športniki.

Letošnja novost sta tudi kampanja z naslovom S kolesom ali peš v službo, ki jo bodo izvajali v sodelovanju z novomeškimi podjetji, ter literarni in likovni natečaj za osnovnošolce na temo trajnostne mobilnosti. Osrednja prireditev z naslovom Dan brez avtomobila bo 22. septembra na novomeškem Glavnem trgu, so še navedli v sporočilu za javnost.