c S

Akademija za glasbo s poletno šolo v širšem obsegu

26.08.2020 11:02 Ljubljana, 26. avgusta (STA) - Profesorji Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani so šesto leto zapored pripravili poletno šolo Academia Musicae Labacensis, a tokrat prvič v širšem obsegu. Če je bil doslej poudarek na stari glasbi, so letos razpisali tečaje različnih programov ter jih namenili tako domačim kot tujim študentom ter glasbenikom, ki so študij že zaključili.

Kot so sporočili z akademije, seminar za violončelo in komorno igro vodi Gal Faganel, ki deluje tudi v ZDA. Orgelski seminar izvajata Renata Bauer in Andrej Misson, kot gost pa še skladatelj Gašper Jereb.

Kitarski festival so pripravili Andrej Grafenauer, Tomaž Rajterič, Katja Porovne Silič in Izidor Erazem Grafenauer ter iz Zagreba kot gost Krešimir Bedek. Pri violi in komorni glasbi slušatelje usmerjata v Parizu živeči irski violist Garth Knox ter Emile Samama Cantor z Nizozemske in Maja Rome.

V začetku septembra pa bo potekal še seminar za petje, ki ga bo na povabilo vodstva in pevskega oddelka akademije izvedla umetnica svetovnega slovesa, v Argentini rojena in v Avstriji živeča Slovenka Bernarda Fink Inzko.

"Poletne šole nadobudnega umetnika vedno znova motivirajo pri delu in iskanju osebnega izraza ter ga profesionalno usmerjajo, stroki in občinstvu pa lahko odkrijejo marsikateri nebrušen diamant," so prepričani na akademiji, edini slovenski visokošolski glasbeni ustanovi, ki je bila ustanovljena pred 80 leti, združuje pa več kot 160 domačih in tujih profesorjev ter več kot 400 študentov iz Slovenije in tudi tujine.