c S

Podpora za izmenjavo študentov iz socialno šibkejših okoljih

15.07.2020 19:48 Ljubljana, 15. julija (STA) - V službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so izdali odločitev o finančni podpori treh programov Mobilnosti študentov iz socialno šibkejših okolij za leto 2019. Skupna višina sredstev namenjenih za te programe je 159.400 evrov, so sporočili iz vladne službe.

Tokrat so finančno podprli Univerzo v Mariboru s 150.400 evri, Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin, ki bo za program prejela 2400 evrov, Skupnost višjih strokovnih šol RS, ki bo prejela 5600 evrov, in pa Almo Mater Evropaea - Evropski center s 1000 evri. Evropski socialni sklad bo prispeval 80 odstotkov vseh teh vrednosti, torej skupno več kot 127.000 evrov.

Namen programov je pridobivanje novih kompetenc za potrebe trga dela na študentskih izmenjavah v tujini. Izkušnja v tujini naj bi izboljšala tudi konkurenčnost študentov po končanem študiju, so zapisali na vladi.

Študenti poleg strokovnega znanja izboljšajo tudi znanje jezika, spoznajo delo v drugačnem okolju, se naučijo prilagajati, sodelovati in postati bolj samostojni ter samozavestni. Bolj kakovostno in mednarodno odprto visokošolsko izobraževanje bo preko bodočega delovanja visokošolskih diplomantov na trgu dela posredno vplivalo tudi na internacionalizacijo drugih sektorjev družbe, so še sporočili.

Prek teh ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vsako študijsko leto posebej podpira mobilnost študentov na slovenskih univerzah.

Programi se izvajajo ob komplementarnem financiranju mobilnosti v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 preko programa Erasmus+.