c S

Z zaščitnimi ukrepi si kupujemo čas do učinkovitega zdravila ali cepiva

25.05.2020 13:48 Ljubljana, 25. maja (STA) - Epidemiološka situacija v Evropi se umirja, a novi koronavirus ostaja med nami, je opozoril predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Po njegovih besedah se moramo ob vračanju življenja v normalo navaditi "plesa z virusom", s čimer si kupujemo čas do učinkovitega zdravila ali cepiva.

Številke kažejo, da smo v Sloveniji uspeli dobro obvladati širjenje novega koronavirusa, v svetu pa situacija ni tako ugodna. Večina novih primerov je trenutno v Severni in Južni Ameriki, v Evropi pa je trend v upadanju, je epidemiološko situacijo na dopoldanski konferenci povzel Fafangel.

A virus ostaja med nami, prav tako možnost vnosa v državo, je opozoril epidemiolog. "Bili smo odgovorni, ostanimo še naprej," je pozval. Spomnil je na upoštevanje higienskih ukrepov in ohranjanje fizične distance, ki jih po njegovih besedah moramo sprejeti kot del naše realnosti.

Izpostavil je še, da je v primerjavi z zaščitnimi maskami razdalja pomembnejša. "Maske pridejo v poštev, kadar ne moremo zagotoviti in vzdrževati fizične distance," je pojasnil in dodal, da so tudi po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije maske zelo relevantne, če smo bolni in če moramo nujno iz hiše ali če skrbimo za bolno osebo.

Ob tem je naloga zdravstvenega sistema zagotavljati tri stebre, na katerih bo slonelo prebujanje družbe: testiranje vseh sumov okužb, hitro odkritje in izolacija ter omejevanje kontaktov oziroma širjenje v populaciji. "Pri tem se moramo odzivati sorazmerno. To ne bo vedno lahko. Nihče si ne želi popolne zapore vsega," je dejal.

V Sloveniji, kjer je bil vrh epidemije 26. marca z 61 primeri okužbe, je trenutno osem aktivnih primerov. Ta številka je epidemiološka ocena primerov, ki so epidemiološko pomembni in aktivni za širjenje bolezni v populaciji. Kot je še spomnil Fafangel, smo že marca dosegli, da je ena okužena oseba okužbo prenesla na manj kot eno osebo. "Trudimo se, da takšno stanje ostane tudi naprej," je zagotovil.

Z zadovoljstvom je ugotavljal, da se v Sloveniji veliko testira, kar je zelo pomembno za obvladovanje epidemije. Zagotovil je, da za vsak nov potrjen primer okužbe opravijo epidemiološko poizvedovanje, kje se je oseba gibala in kje bi se potencialno lahko okužila, nato pa poiščejo kontakte in ocenijo, ali je za njih potrebna karantena. Zagotovil je, da za vse nove potrjenje primere poznajo izvor okužbe.

Spomnil je, da so za okužbo z novim koronavirusom dovzetne vse starostne skupine. Zaradi značilnosti bolezni covid-19 pa je najbolj ogrožena starejša populacija, pri otrocih pa se nakazuje bolj ugodno prebolevanje okužbe.