c S

Učitelji naj med epidemijo otroke spodbujajo k izražanju občutkov

18.05.2020 17:25 Ljubljana, 18. maja (STA) - V času epidemije covida-19 se je že odraslim težko prebiti skozi številne novice in informacije o bolezni, ne da bi ob tem občutili vsaj malo nelagodja, če ne že strah in tesnobo. Otrokom pa je še težje, zato naj jim učitelji prisluhnejo in jih spodbujajo pri izražanju misli in občutkov, svetuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

V učilnice so se danes namreč vrnili učenci prvih treh razredov osnovnih šol in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Prav tako so vrata odprli vrtci, kamor se je vrnila približno polovica malčkov, ter fakultete in dijaški domovi.

"Ugotovite, koliko o koronavirusu že vedo in preverite, kako so informacije pridobili," učiteljem svetuje NIJZ. Na vprašanja naj po njegovem priporočilu odgovarjajo na razumljiv, jasen in letom primeren način, vendar pa naj jih ne preobremenjujejo s preveč informacijami naenkrat. Pojasnijo pa naj tudi, da so morebitni občutki tesnobe, strahu in žalosti povsem normalen odziv na razmere. Pri tem pa se je treba izogibati črnogledosti.

Otrokom naj povejo, da bodo njihove družine in učitelji poskrbeli za njihovo varnost in zdravje. Prav tako naj jim povejo, da si tako zdravstveni in drugi strokovni delavci kot tudi politiki na lokalnih in nacionalnih ravni vsakodnevno zelo prizadevajo, da zaščitijo in ohranijo njihovo zdravje.

Otrokom naj povejo, da lahko sami veliko prispevajo pri ohranjanju svojega zdravja in zdravja drugih, če upoštevajo osnovne ukrepe za zajezitev epidemije. Predstavijo naj jim koncept socialnega distanciranja in jih spomnijo, da morajo biti primerno oddaljeni od sošolcev in prijateljev ter da se morajo izogibati dotikanju ljudi.

Poleg tega naj poudarijo, da si je treba roke redno umivati, paziti na higieno kašljanja in kihanja ter se izogibati dotikanja obraza z nečistimi rokami.

Starši in pedagoški delavci naj se obrnejo na strokovnjake, če pri otrocih opazijo vedenjske in čustvene spremembe, denimo razdražljivost, agresivnost, nočne more, izogibanje šoli, slaba koncentracija ali umik od dejavnosti in prijateljev.

Za podatke o ustreznih oblikah pomoči ali samo za podporo in pogovor je brezplačno na voljo TOM telefon za otroke in mladostnike na številki 116 111, in sicer vsak dan med 10. in 20. uro. Podatke pa je mogoče dobiti tudi na spletnem portalu za otroke in mladostnike #tosemjaz na spletnem naslovu www.tosemjaz.net in na spletni postaji www.zivziv.si za razumevanje samomora in pomoči, ki je na voljo.