c S

Glasbene šole začenjajo z individualnim in skupinskim delom

18.05.2020 12:29 Velenje/Celje, 18. maja (STA) - Po devetih tednih pouka na daljavo danes svoja vrata za učence ponovno odpirajo tudi glasbene šole. Ob upoštevanju priporočil in navodil pristojnih lahko poteka individualni pouk instrumentov in skupinski pouk, a tega nekatere šole še ne bodo uspele izvajati, denimo Glasbena šola Celje. V Velenju za zdaj še ne bo orkestrskih vaj.

Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje danes začenja izvajati večino individualnega pouka, še naprej pa bo na daljavo potekal individualni pouk za tiste otroke, ki spadajo v rizične skupine ali imajo družinske člane v rizičnih skupinah, o čemer so starši obvestili šolo.

V velenjski glasbeni šoli, ki ima na nižji glasbeni stopnji vpisanih 856 učencev, izobražuje pa tudi 78 dijakov umetniškega oz. vzporednega izobraževanja, se danes na individualni pouk vračajo vsi osnovnošolci od 1. do 9. razreda. Iz umetniške gimnazije pa se vračajo maturanti, medtem ko dijaki od 1. do 3. letnika nadaljujejo s poukom na daljavo, razen v primerih, ko imajo dijaki učne težave. V tem primeru zanje organizirajo pomoč neposredno v šoli, je za STA povedal ravnatelj velenjske glasbene šole Boris Štih.

Po ocenah ravnatelja se danes oz. ta teden okoli 85 odstotkov otrok vrača tudi k skupinskemu pouku, kamor spadajo nauk o glasbi, predšolska glasbena vzgoja, glasbena pripravnica, plesna pripravnica in balet. Prav organizacija slednjih je bila nekoliko zahtevnejša, saj so pri oblikovanju skupin dosledno upoštevali številčna priporočila, prav tako so pripravili protokole glede garderob in srečevanja, pri čemer jim je v prid dejstvo, da je velenjska glasbena šola razmeroma velika in ima zadosti pomožnih prostorov.

Bodo pa v velenjski glasbeni šoli še počakali z vajami orkestrov, saj so skupine velike, tako da bodo profesorji delo po sekcijah nadaljevali na daljavo. Če bodo s 1. junijem, ko naj bi bila epidemija preklicana, razmere dopuščale delo z orkestri v živo, bodo s tem začeli takrat, je povedal Štih in dodal, da se v glasbeni šoli vrnitve učencev zelo veselijo.

S skupinskim poukom pa za zdaj še ne bodo začeli v Glasbeni šoli Celje, ki deluje tudi na dislociranih oddelkih v Štorah in Vojniku, saj tega za zdaj kadrovsko in prostorsko še niso uspeli urediti. Bodo pa vsaj za nekatere skupine s skupinskim poukom začeli v roku dveh tednov, je za STA povedal ravnatelj celjske glasbene šole Simon Mlakar.

Začenjajo pa z individualnim poukom. "Pouk na daljavo je v glasbeni šoli stekel od 16. marca dalje, a to nikakor ne more nadomestiti pouka v živo, zato se tega zelo veselimo," je povedal. V celjski glasbeni šoli imajo vpisanih v vseh programih okoli 850 učencev in dijakov.

Učenci glasbenih šol letos ne bodo opravljali letnih izpitov na osnovni glasbeni stopnji, za srednjo stopnjo pa je bilo po Štihovih besedah dogovorjeno, da se bodo šole same organizirale. Dijaki, ki se izobražujejo na velenjski glasbeni šoli, letnih izpitov letos ne bodo opravljali, ampak bodo učitelji delo učencev zaključili s končno oceno, je v zvezi s tem povedal Štih.

Glede zaščitne opreme pa je je pojasnil, da so glasbene šole prejele od civilne zaščite za vsakega učitelja dve maski na dan, razkužila pa so šole morale nabaviti same.