c S

Agencija za varnost prometa opozarja na vračanje otrok v promet

17.05.2020 08:25 Ljubljana, 17. maja (STA) - Na Javni agenciji RS za varnost prometa pred ponedeljkovim vnovičnim odprtjem vrtcev in šol opozarjajo na vračanje številnih otrok v promet. Otroke je nujno podučiti, da ceste niso več tako prazne kot v zadnjem času, in z njimi obnoviti prometna pravila na poti do šole ali vrtca, so zapisali. Voznike pa so pozvali k večji previdnosti.

"Drugi prvi šolski dan" bo resda nekoliko drugačen in v drugačnem obsegu, kot to velja za 1. september, a vendarle ostaja dejstvo, da vnovičen začetek šole pomeni več otrok na cesti, so v agenciji za varnost prometa navedli v sporočilu za javnost. Agencija zato na vse udeležence v prometu naslavlja poziv k največji stopnji pazljivosti.

Kot so navedli, je tokratno vračanje v šole edinstveno, saj se šolarji v šolske klopi vračajo po daljšem in specifičnem obdobju, ki ni bilo počitniško. Obenem je po njihovih navedbah mogoče pričakovati, da so določena previdnostna ravnanja, ki so jih že usvojili, opustili ali pozabili.

Podobno velja za druge udeležence v prometu, ki se po daljšem času vračajo na ceste, zato na agenciji opozarjajo, da je "nujno, da z največjo možno mero odgovornosti in pozornosti soustvarjamo varnejše poti v šolo in domov za vsakega otroka, prav vse dni v letu".

Ob tem so navedli še, da otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu. "Ker so manjši, so v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne zmorejo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni. Prepričani so, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se sami," so pojasnili.

Agencija za varnost prometa ob tem opozarja na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole, priporočajo tudi svetlejša oblačila in odsevna telesa. Starše in skrbnike pa opozarja tudi na nujnost pravilnega in doslednega pripenjanja otrok v varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu, ter na obvezno uporabo čelade za otroke na poganjalcu, kolesu, skiroju ali rolkah.

Posebna opozorila so namenjena vožnji brez uporabe mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe in siceršnjemu upoštevanju prometnih pravil, predpisov in razmer na cesti. "Zgled, ki ga s svojim ravnanjem v prometu dajejo starši ali skrbniki, je neprecenljiv, saj nas otroci posnemajo že od malih nog," so še navedli.