c S

Preklic epidemije ne spreminja načrtov za nadaljevanje dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih

15.05.2020 13:59 Ljubljana, 15. maja (STA) - Preklic epidemije ne spreminja načrtov za nadaljevanje dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih, je na vladni novinarski konferenci poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. V vrtce se po navedbah ministrice s ponedeljkom vrača približno polovica otrok, v osnovnošolske klopi pa tretjina učencev.

Kustečeva je poudarila, da kljub preklicu epidemije nevarnost širjenja in možnost okužbe z novim konoravirusom še vedno obstaja. Zato je po njenih besedah pomembno, da se še naprej vedemo preventivno in spoštujemo vse varnostno-zaščitne ukrepe pristojnih institucij, tako higienske kot ostale. Ker sza vzgoja in izobraževanje del procesa, ki je vezan neposredno na delo ljudi z ljudmi, pa kljub preklicu epidemije vsi ukrepi in odločitve vračanja v izobraževalno-vzgojne ustanove ostajajo enaki. "V dani situaciji je to še vedno najbolj varno," je poudarila ministrica.

Glede priporočenih smernic vračanja otrok v vzgojno-izobraževalne zavode je dejala, da so življenjske, ravnateljem in strokovnim delavcem pa je prepuščeno, da jih bodo šole in vrtci varno in profesionalno izvajali. Šolskih kolektivi so se morali tudi odločiti, kako bodo otroci razdeljeni po razredih.

Vlada je sicer že v sredo med več odločitvami sproščanja ukrepov v boju proti covidu-19 sprejela odločitev za postopno odpiranje vrtcev in šol. Tako je iz prepovedi združevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah z odlokom izvzela vse tiste, ki naj bi se 18. in 25. maja spet vrnili v šole. V ponedeljek se tako pouk v osnovnih šolah začne za 64.497 učencev prve triade oziroma 34,4 odstotka vseh šolajočih, v vrtce pa se vrača približno polovica otrok.

Ker je osnovna šola obvezna, se morajo v šolo vrniti vsi otroci, z izjemo tistih, ki sodijo v rizične skupine. Ministrica je pojasnila, da otroci iz rizičnih skupin ostajajo doma in bodo dobili tudi drugačne napotke za delo, za njihove starše pa iz tega izhaja pravica, da glede izostanka v službi koristijo razpoložljive možnosti iz delovne zakonodaje.

Od 18. maja se nadaljujejo tudi izobraževalni programi za odrasle, vrata pa med drugimi odpirajo zavodi za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, višje strokovne šole ter glasbene šole. Te obiskuje kar 26.000 učencev. Odpirajo se tudi vrata univerz ter visokošolskih zavodov in študentskih ter dijaških domov. Od 25. maja dalje pa šole odpirajo tudi vrata za 17.806 učencev 9. razredov, kar je skoraj 10 odstotkov osnovnošolcev. S šolanjem od doma pa bodo nadaljevali učenci od 4. do vključno 8. razreda, ki nimajo učnih težav.

Prav za to skupino osnovnošolcev, posebej za mlajše učence iz 4. in 5. razreda, je več staršev izrazilo bojazen, kako naj se odpravijo v službo in jih prepustijo same doma, ob čemer se morajo tudi sami šolati. Ministrica je dejala, da bodo nekaj ukrepov, ki so veljali v prvem protikoronskem zakonu, predlagali tudi za podaljšanje v nastajajočem tretjem protikoronskem paketu, ki bo veljal do 30. junija. Sem naj bi sodila upravičenost do nadomestila za varstvo otroka do petega razreda ter ukrep, da bo plačilo od države izvedeno za odsotnost vseh otrok v vrtcu do navedenega datuma.

Ministrica je v odgovorih na novinarska vprašanja pojasnila tudi, da se bodo otroci iz sosednjih držav, ki bi morali s ponedeljek nadaljevati s šolanjem v Sloveniji, še naprej šolali od doma. Doma bo po ponovnem zagonu dela v šolsko-izobraževalnih zavodih ostalo tudi nekaj zaposlenih, predvsem iz zdravstvenih razlogov. Sicer pa se na delo vrača med 80 in 85 odstotkov delavcev v vzgoji in izobraževanju.

Glede na to, da je bila v četrtek preklicana epidemija, se pojavljajo vprašanja, ali bodo čez nekaj časa vsi otroci poklicani v šolo. A ministrica je dejala, da so šole trenutno zmožne varno peljati izobraževalni proces zgolj polovice otrok. Če pa se bo izkazalo, da bo mogoče ukrepe sproščati, bo med prvimi, ki se bodo tega razveselili.

Dodala je, da bodo še naprej budno spremljali, kakšni bodo rezultati odpiranja vzgojno-izobraževalnega dela kot tudi nadaljevanja izobraževanja na daljavo. "Verjamem, da se bomo vsi vključeni v te procese na morebitne težave odzivali profesionalno ter odgovorno, v skladu s svojimi pristojnostmi, predvsem pa človeško, z razumevanjem, potrpežljivostjo in strpnostjo, ker nam je mar in si vsi skupaj želimo le vse najboljše za naše otroke in za ugled vzgojno-izobraževalnega dela v naši državi," je sklenila.

Na vprašanje, kakšna bo šola 1. septembra, pa je ministrica odvrnila, da bo to odvisno od epidemioloških razmer. V kolikor virusa ne bo, se vsi učenci vrnejo v šolske klopi, če virus bo, pa po njenih besedah že pripravljajo smernice, kakšen naj bo v takšnem primeru izobraževalni proces.