c S

Virtualni 30. nacionalni otroški parlament na temo Moja poklicna prihodnost

05.05.2020 13:21 Ljubljana, 05. maja (STA) - Razprava 30. nacionalnega otroškega parlamenta, ki jo pripravlja Zveza prijateljev mladine Slovenije je letos med 9. aprilom in 3. majem uspešno potekala preko platforme opin.me. Mladi so v razpravi med drugim izpostavili, da si želijo, da bi v šolah bolj spodbujali njihovo ustvarjalnost, izvirnost, kreativnost ter praktičnost.

O letošnji temi Moja poklicna prihodnost, so se otroci od začetka šolskega leta pogovarjali že v osnovnih šolah. Razprave zaradi epidemije niso mogli nadaljevati na regijski ravni, zato so mladi svoja mnenja izrazili preko spleta.

Sodelovali so v razpravi na podteme Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine; Poti do mojega poklica; Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti; Slovenija, Evropa, svet - pozitivno, negativno, zanimivo.

V zvezi so glavna mnenja in razmišljanja strnili in v sporočilu za javnost med drugim zapisali, da si mladi želijo poklica, v katerem bodo uživali in ga radi opravljali, hkrati pa bodo zanj dostojno plačani. Mladi si želijo, da bi v šolah bolj spodbujali njihovo ustvarjalnost, izvirnost, kreativnost ter praktičnost. Zavedajo se, da se bodo poklici prihodnosti spreminjali in bodo morali biti pripravljeni na vseživljenjsko učenje. Veliko pozitivnega vidijo tudi v delu v tujini.

Organizatorji si še vedno želijo izvedbe 30. nacionalnega otroškega parlamenta v državnem zboru s fizično prisotnostjo, a ga zaradi negotovosti in vpliva različnih dejavnikov še ne morejo natančno predvideti.