c S

Od danes lahko tudi izredni študenti zaprosijo za 150 evrov solidarnostnega dodatka

04.05.2020 15:35 Ljubljana, 04. maja (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes na strani eUprave objavilo obrazec za oddajo vloge za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za izredne študente, ki se izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

Potem ko je ministrstvo v izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka študentom v višini 150 evrov odposlalo 45.250 vlog v skupnem znesku 6.787.500 evrov, je s 1. majem že stopila v veljavo novela zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, so zapisali v sporočilu za javnost na ministrstvu.

Z uveljavitvijo tega zakona se je namreč spremenil 58. člen, ki določa, da se enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov do 1. junija izplača vsem študentom, tako rednim kot izrednim, s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se v tem študijskem letu izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v državi in na dan 13. marca niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Pri dodelitvi dodatka bo ministrstvo na podlagi enotne matične številne študenta preverilo podatke iz vloge v uradnih evidencah. Če bodo podatki pravilni, bodo izredni študenti nakazila prejeli na transakcijski račun, naveden v oddani vlogi.