c S

Tudi v SAZU sodelujejo pri obvladovanju pandemije

26.03.2020 12:45 Ljubljana, 26. marca (STA) - V obvladovanje pandemije novega koronavirusa se vključuje tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU). Med drugim so prek akademijskega sveta za razvoj vzpostavili komunikacijo s Kitajsko in odprli eno od poti za pridobitev nujno potrebne zaščitne in zdravstvene opreme. Vse državljane na SAZU pozivajo, da spoštujejo ukrepe odločevalcev.

Kot so navedli v izjavi, je pandemija bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, Slovenijo in svet nepričakovano potisnila v krizo, ki je nismo doživeli že več generacij. "Način življenja, kot smo ga bili vajeni, se je v trenutku spremenil. Soočeni smo z globalno zdravstveno krizo, ki se spreminja tudi v gospodarsko in socialno obenem. V vseh njenih razsežnostih bo prizadela tudi Slovenijo in njene državljane," so zapisali.

Vse to po njihovih navedbah zahteva "odločno in premišljeno ukrepanje, težke odločitve in tudi odrekanje". "Na vseh nas je, da po svojih najboljših močeh pripomoremo k uspehu vseh prizadevanj za njeno obvladovanje in vrnitev stanja, v katerem bomo lahko normalno delali, ustvarjali in živeli," so prepričani.

V SAZU se zahvaljujejo vsem, ki delujejo v dobro vseh in pozdravljajo ukrepe, ki jih je v zvezi z epidemijo, gospodarsko krizo in socialnimi posledicami sprejela vlada. "Pozivamo in prosimo vse državljane, da so odgovorni in brez izjeme upoštevajo nasvete in navodila, ki so jih sprejeli vlada in drugi odločevalci, saj je to bistveno za čimprejšnji izhod iz krize. Prav tako pozivamo vse državljane k solidarnosti, pomoči, (samo)iniciativnosti, potrpežljivosti in razumevanju," so zapisali.

Ob tem so navedli, da njihovi člani "aktivno in po svojih najboljših močeh" sodelujejo v obvladovanju krize. "To velja zlasti za člane razreda za matematične, fizikalne, kemijske in tehnične vede, člane razreda za naravoslovne vede in člane razreda za medicinske vede, ki v svojih matičnih okoljih, na univerzah, inštitutih in zdravstvenih ustanovah s svojim znanstvenim in strokovnim delom delajo v dobro vseh nas," so pojasnili.

Težki trenutki so po njihovih navedbah čas, da stopimo skupaj in pozabimo na stvari, ki nas razdvajajo.