c S

Otrokom in mladostnikom v stiski na voljo tudi nevladne organizacije

17.03.2020 14:56 Velenje, 17. marca (STA) - Ker so zaradi epidemije novega koronavirusa začasno zaprti vsi vzgojno-izobraževalni zavodi, mladinski in drugi centri, kot tudi večina Unicefovih varnih točk, so iz Unicefa Slovenija sporočili, da še vedno delujejo nevladne organizacije. Te delujejo preko telefona, nanje pa se lahko v primeru kakršnekoli stiske obrnejo otroci in mladostniki.

Unicef Slovenija je glede na trenutno stanje v državi danes na svoji spletni strani objavil informacijo za otroke in mladostnike, kam se lahko v tem času, ko so doma, obrnejo po pomoč, če se znajdejo v stiski.

V Unicefu želijo otroke in mladostnike, ki so v času epidemije novega koronavirusa doma, spodbuditi, da o svojih stiskah spregovorijo in se pogovarjajo z odraslimi, ki jim zaupajo, kadar pa to ni mogoče, se lahko obrnejo na Tom telefon 116 111, in to vsak dan od 12. do 20. ure. Kadarkoli jim lahko pišejo tudi preko e-pošte na tom@zpms.si ali se oglasijo v njihovi spletni klepetalnici https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/.

Žrtve kakršnekoli oblike nasilja lahko brez zadržka pokličejo tudi SOS telefon 080 11 55, in to ob delavnikih od 12. do 16.ure in od 19. do 22.ure, ob vikendih in praznikih pa od 18. do 22. ure.

Otroci in mladostniki v stiski, ki ne vedo na koga se lahko obrnejo, lahko pokličejo na Unicef Slovenija 031 510 200. Ta številka bo do nadaljnjega Unicefova "telefonska varna točka", vsak dan od 9. do 17. ure. Sogovornica bo pomagala pri nadaljnjih korakih oziroma bo težavo posredovala naprej pristojnim institucijam, kadar bo to potrebno.

O različnih stiskah in reševanju si lahko pogledajo tudi na: https://www.varnetocke.si/kdaj-jih-poiscemo. V času, ko druge linije niso aktivne, pa lahko še vedno pokličejo 113 oziroma v primeru poškodb 112.