c S

Nujno varstvo za otroke zaposlenih na ključnih delovnih mestih do vključno petega razreda OŠ

13.03.2020 15:47 V času zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov bo zagotovljeno nujno varstvo otrok tistih staršev, ki morajo opravljati delo v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti do vključno petega razreda osnovne šole (OŠ), je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

Kot je v izjavi za medije povedala Vukova, bodo odredbo o zapiranju vzgojno-izobraževalnih zavodov danes dopolnili skladno z napovedmi, da bo zagotovljeno nujno varstvo otrok. "Zagotovljeno bo le v primeru, da sta oba starša klicana na dolžnost," je poudarila.

Varstvo bo organizirano na podlagi odločitve pristojnega poveljnika civilne zaščite po posvetovanju z županom. "Trenutno so namreč lokalna okolja tista, ki vedo, kakšne so potrebe, na kakšen način so organizirane šole in vrtci ter katero je najbolj primerno mesto za zagotavljanje varstva," je pojasnila.

Varstvo ne bo smelo potekati v skupinah z več kot šestimi otroki, posamezne skupine pa naj se med seboj čim manj družijo. Prostori za varstvo morajo biti dovolj veliki in redno zračeni ter opremljeni z ustreznim higienskim priborom. Ob primernem vremenu naj otroci čim več časa preživijo zunaj.

"Če bi kateri od otrok iz nujnega varstva kazal kakršne koli znake obolenj, ne sme biti v tem varstvu. Oddaljiti ga je treba od ostalih, kjer naj počaka starše. Nato naj takšni otroci ostanejo doma. Če pa bi kateri od teh otrok zbolel v domačem okolju, naj starši obvestijo varstvo, v katerem bi moral biti otrok," je poudarila državna sekretarka.

Varstvo otrok s posebnimi potrebami zaenkrat ni posebej predvideno. "To se je sicer izkazalo kot relevantno vprašanje, zato že potekajo strokovne razprave o tem, na kakšen način bi se ga dalo zagotoviti," je pojasnila.

Na vprašanje, kdaj so starši upravičeni do nadomestila za izostanek z dela, je odgovorila, da je do nadomestila upravičen tisti starš, ki dokaže, da je moral ostati doma, ker je bila šola zaprta in ni imel druge možnosti za varstvo otroka. "Druga potrdila ne bodo potrebna," je zagotovila. Poudarila pa je, da bo lahko nadomestilo prejel le eden od staršev.

Šole so sicer danes že prejele podrobnejša navodila, na kakšen način naj izvajajo izobraževanje na daljavo. Po besedah Vukove bo sodelovala tudi Radiotelevizija Slovenija, saj bo izobraževanje na daljavo potekalo tudi prek programov državne televizije.

"Pomembno je, da se poskušamo čim bolje organizirati na ravni lokalnega okolja, da se bodo zadeve lahko izvajale že od ponedeljka," je pozvala Vukova. Dodala je, naj državljani ne pričakujejo "enega recepta, kako naj deluje vsaka posamezna šola ali vrtec". Vse je namreč odvisno od potreb, organizacije, velikosti in okolja posamezne ustanove.

Iz več občin so že sporočili, da se na nujno varstvo pripravljajo. Starše pozivajo, naj morebitne potrebe po varstvu pravočasno ustrezno sporočijo, obenem pa jih opozarjajo, naj dosledno upoštevajo pogoje, ki jih morajo izpolnjevati za upravičenost do nujnega varstva. Obrazci, prek katerih je mogoče otroka prijaviti v varstvo, in druge informacije so na voljo na spletnih straneh občin.

Ljubljana, 13. marca (STA)
Foto: STA