c S

Postojnski program PUM v novih prostorih

09.01.2020 14:57 Postojna, 09. januarja (STA) - Program projektnega učenja mladih (PUM) v Postojni izvajajo od aprila lani, danes pa so se preselili v prenovljene prostore nekdanjega gasilskega doma sredi mesta. Pred selitvijo so delovali v prostorih mladinskega centra Postojna, vendar so zaradi specifičnih potreb mladih uporabnikov ves čas želeli svoje prostore.

"Smo v samem središču mesta, obenem pa tudi nekoliko odmaknjeni, tu imamo tudi dvorišče, ki nam bo prišlo zelo prav pri izvajanju dejavnosti na prostem v toplejšem delu leta," je za STA povedal vodja programa PUM na Postojnskem Peter Vidmar.

Prostori sicer niso njihova last, vendar jih je lastnik prilagodil in opremil po njihovih željah. Tako so dobili tudi kuhinjo, saj del programa PUM predvideva, da se vsi udeleženci naučijo kuhati in si sami pripravljajo obroke med samim programom. Imajo svojo učilnico, kjer bodo izvajali tudi druge delavnice, prostor za pisarno in kabinete mentorjev ter prostore za izvajanje individualne učne pomoči.

V program je trenutno vključenih 16 udeležencev, zanje pa poleg Vidmarja skrbita še dva mentorja. "Smo pravzaprav šele na začetku, saj smo začeli izvajati program PUM šele lanskega aprila. Zato imamo pri iskanju novih udeležencev programa še nekoliko težav. Naš cilj je predvsem v tem, da mlade, ki se vključijo v program, usmerimo v ponovno šolanje in iskanje zaposlitev tudi preko različnih delavnic, ki jih tukaj izvajamo," je dejal Vidmar.

Mladim želijo pomagati pri dokončanju osnovne ali srednje šole ter jih dodatno izobraziti, da bodo lažje našli zaposlitev. Večina udeležencev ima po Vidmarjevih besedah zaključeno nižjo poklicno izobrazbo, nekaj pa je takih, ki morajo še končati osnovno šolo.

"V tem slabem letu dni, ko delujemo v Postojni, smo bili uspešni, dosegli smo večino ciljev, ki smo si jih zastavili, zadovoljni smo tudi s trenutnim stanjem," je še povedal Vidmar, ki pričakuje, da se bo program ob podpori Evropskega socialnega sklada in ministrstva za delo, družino in socialne zadeve razvijal tudi v prihodnje.