c S

V Mariboru že sedmič o ženski podjetnosti

04.12.2019 14:21 Maribor, 04. decembra (STA) - Regijski svet podjetnih žensk in podjetnic, ki že vrsto let aktivno deluje v okviru Štajerske gospodarske zbornice (ŠGZ), je danes v Mariboru gostil že sedmo konferenco ženske podjetnosti. V sklopu dogodka so udeleženke podpisale tudi apel Amnesty International za spremembo kazenskega zakonika v delu, ki zadeva spolno nedotakljivost.

Omenjene konference ŠGZ so že v preteklih letih vedno pritegnile veliko udeleženk, saj so se dotikale različnih in zanimivih tem. Letošnje gostje so se lotile teme o uspehu in neuspehu v poslovnem svetu.

Kot je poudarila Aleksandra Lobnik iz mariborske fakultete za strojništvo, sicer tudi direktorica Inštituta za okoljevarstvo in senzorje, so praktično vse ženske, ki se podajo na pot podjetništva, v resnici multifunkcionalne, tudi zato, ker želijo biti odlične na vseh področjih. Izpostavila je svoje izhodišče, ki ga je dobila skozi šport, kjer sta vztrajnost in trdo delo šele osnova za uspeh, ne pa njegov garant.

"Človek potrebuje tudi samozavest in pogum. Dovoliti si mora sanjati zmago in uspeh. V poslu je srečevanje z ovirami vsakodnevno, ni jih enostavno reševati, vendar s tem tudi rastemo in se razvijamo. Zato tudi vztrajamo. Porazi so v resnici pozitivna stvar, če nas usmerjajo v nove premisleke in nove priložnosti," je dejala Lobnikova, ki je po mnogih letih v svetu podjetništva vedno bolj prepričana, da bi se morale ženske še bolj povezovati in se podpirati.

Ustanovna predsednica Skupnosti slovenskih podjetnic Marta Turk in predsednica Regijskega sveta poslovnih žensk in podjetnic Vida Perko sta podpisali memorandum o sodelovanju, s katerim sta se organizaciji zavezali, da bosta v prihodnje tesno sodelovali pri nekaterih projektih.

Gre zlasti za organizacijo letne konference ženske podjetnosti, srečanje 500 podjetnic, letni posvet o ekonomskem položaju žensk v Sloveniji, sodelovali pa bosta tudi pri kandidiranju na mednarodnih in domačih razpisih, ki vključujejo programske usmeritve obeh. Organizaciji si bosta prizadevali tudi za sodelovanje z drugimi podobnimi skupinami v Sloveniji.

Ob tem so udeleženke konference podpisale še apel za spremembo kazenskega zakonika v delu, ki zadeva spolno nedotakljivost. K podpisu apela je pozval Amnesty International, naslovljen in predan pa bo ministrici za pravosodje Andreji Katič.

Podjetnice so svojemu prepoznavnemu logotipu dodale belo pentljo in se s tem pridružile ničelni toleranci do nasilja in pozivu, da mora tudi Slovenija v zakonu jasno opredeliti, da je spolni odnos brez privolitve posilstvo.

V nadaljevanju dogodka so udeleženke konference prisluhnile zanimivim zgodbam osmih podjetnic. Čeprav so te pripovedovale različne zgodbe in so se s podjetništvom začele ukvarjati iz različnih namenov, so vse izpovedale izkušnje, ki so jih dale skozi na svoji podjetniški poti. Na njej so se soočale z velikimi, na prvi pogled nerešljivimi ovirami, a so skozi svojo pozitivno energijo našle pot za novo podjetniško pot ali za drugačno nadaljevanje obstoječe.