c S

V Prekmurju državno tekmovanje oračev in dijakov biotehniških šol

13.09.2019 07:42 Moravske Toplice, 13. septembra (STA) - V Tešanovcih in Mlajtincih pri Moravskih Toplicah bo danes in v soboto 63. državno tekmovanje oračev Slovenije in 25. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju. Ob tem bodo odkrili znamenje v spomin na svetovno prvenstvo oračev, ki je bilo pred 10 leti v Tešanovcih.

Pokrovitelj tekmovanja oračev je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, organizatorji na čelu z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije pa so pripravili tudi vrsto spremljevalnih prireditev.

34 tekmovalcev, med njimi je tudi tekmovalka, se bo pomerilo v kategorijah obračalni, navadni, starodobni in plug krajnik.

Spominsko znamenje bodo odkrili ob 11. uri v Tešanovcih, tekmovanji v oranju strnišča se bosta začeli ob 13. uri v Mlajtincih. Tam bosta tudi festival Zdravilna ajda v okviru projekta Garden in predavanje o trendih obdelave kmetijskih zemljišč v prihodnje, razstavljena bo tudi kmetijska mehanizacija.

V soboto se bosta tekmovanji v oranju ledine v Mlajtincih začeli ob 10. uri, predstavili bodo ponudbo lokalnih kmetij in drugih ponudnikov ter pripravili državno tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem. Obiskati bo mogoče sejem kmetijske mehanizacije, Zveza slovenske podeželske mladine pa bo prvič pripravila predstavitev varne in spretne vožnje s traktorjem.