c S

Ministrstvo želi preprečiti zaostanke pri vlogah za štipendije

25.07.2019 07:28 Ljubljana, 25. julija (STA) - Ministrstvo za delo, ki želi preprečiti zaostanke pri reševanju vlog za pravice iz javnih sredstev, kakršni so bili lani jeseni, je pripravilo več ukrepov za reševanje vloženih vlog v avgustu in septembru. Na vseh centrih za socialno delo že deluje tudi nov informacijski sistem Krpan, ki omogoča učinkovitejše delo z dokumentnim gradivom.

Sprejete operativne in kadrovske ukrepe bosta danes javnosti predstavili ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer in namestnica direktorice direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Valentina Vehovar. Povedali bosta tudi, na kaj naj bodo posamezniki v povezavi z vlogami posebej pozorni.

DZ pa je že sprejel tudi spremembe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki pri reševanju vlog za državne štipendije črta pravilo glede fiktivnega izračuna in tako poenostavlja postopek.

Centri bodo morali avgusta odločati o približno 113.000 vlogah oziroma 180.000 pravicah iz javnih sredstev, tako o štipendijah, otroških dodatkih in subvencijah vrtca. O podaljšanju pravic bodo odločali po uradni dolžnosti, medtem ko je treba vloge po novem oddati samo takrat, ko posameznik prvič uveljavlja posamezno pravico.

Klampferjeva je lani zaradi manjšega števila izplačanih štipendij v oktobru odredila dodatni termin za obdelavo in izplačilo državnih in Zoisovih štipendij, na katere bi morali vlagatelji sicer počakati do 9. novembra. S 1. oktobrom lani se je namreč vzpostavila nova organizacijska struktura centrov, zaradi česar zaposleni teden dni niso mogli dostopati do informacijskega sistema centrov. Za odločanje je bilo tako manj časa, zato pa tudi manj izplačanih štipendij kot v primerljivem obdobju leto prej.