c S

Tevž Lotrič dobitnik zlate medalje na mednarodni fizikalni olimpijadi

15.07.2019 07:12 Tel Aviv/Kranj, 14. julija (STA) - Dijak 3. letnika Gimnazije Kranj Tevž Lotrič je na 50. mednarodni fizikalni olimpijadi, ki se je danes končala v Tel Avivu, v absolutni konkurenci 360 dijakov iz 78 držav osvojil 17. mesto in s tem zlato medaljo. To je največji dosežek posameznika iz Slovenije v polstoletni zgodovini tega tekmovanja, so sporočili iz DMFA Slovenije.

Med evropskimi tekmovalci so se višje od dijaka kranjske gimnazije uvrstili le trije Rusi, Lotričeva zlata medalja pa je šele tretja zlata medalja za Slovenijo. Prvo je leta 2002 na Baliju osvojil Matija Perne, drugo pa Aleksej Jurca leta 2017 v Yogyakarti Indoneziji, so ob tem spomnili v Društvu matematikov, fizikov in astronomov (DMFA) Slovenije.

Dobro so se odrezali tudi ostali sodelujoči dijaki iz Slovenije. Bronasti medalji sta osvojila Klemen Bogataj z Gimnazije Škofja Loka in Sašo Domadenik z II. gimnazije Maribor. Vladimir Smrkolj z ljubljanske Gimnazije Bežigrad je prejel pohvalo, Alešu Globočniku z Gimnazije Kranj pa je do pohvale zmanjkala ena točka.

Tevž Lotrič, ki je zlato medaljo letos osvojil tudi na tretji evropski fizikalni olimpijadi v Rigi, v Izraelu osvojene medalje ni odnesel naravnost domov, ampak se mudi še v Bathu v Angliji, kjer se bo v ponedeljek začela 60. mednarodno matematično olimpijado.

Ker je letos zaključil šele tretji letnik gimnazije, bo lahko Lotrič svoje izjemne fizikalne in matematične sposobnosti na olimpijadah preverjal tudi prihodnje leto, napovedujejo v DMFA.