c S

Odbor DZ za izobraževanje o problematiki neustrezne športne infrastrukture

07.06.2019 15:23 Ljubljana, 07. junija (STA) - Odbor DZ za izobraževanje je na zahtevo SDS na nujni seji razpravljal o problematiki neustrezne športne infrastrukture. Ugotovil je, da je potreb veliko, denarja pa premalo. Zato poziv ministrstvu, da do konca julija občine pozove po potrebah in v sodelovanju z njimi ter civilno družbo pripravi pregled planirane infrastrukture z oceno stroškov.

Kot je na seji pojasnil poslanec SDS Tomaž Lisec, športna infrastruktura v Sloveniji v povprečju stara skoraj 40 let. V poslanski skupini SDS so na isto temo že oktobra 2016 zahtevali sklic nujne seje, je dejal in dodal, da v stranki menijo, da je treba področju športne infrastrukture nameniti več pozornosti, predvsem pa več denarja.

Pregled sofinanciranja športne infrastrukture od 1994 do 2015 kaže, da je to po letu 2013 skoraj zamrlo. Tudi letošnji razpis ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bo razdelil le okoli 3,3 milijona evrov, kar je po njegovem absolutno premalo glede na potrebe lokalnih skupnosti, ki jih je za 1,3 milijarde evrov. Lisec je izrazil še upanje, da bi se vlada zavzela, da bi tudi EU sofinancirala izgradnjo te infrastrukture pri nas.

Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Martina Vuk je potrdila, da v tej EU perspektivi evropskega denarja za to infrastrukturo ni. Zato pa so občine na podlagi vladinega razpisa s kohezijskimi sredstvi izvedle energetske obnove stavb. Za novo finančno perspektivo 2021-2017 so na ministrstvu po navedbah Vukove športno infrastrukturo in vlaganje vanjo dali pod prvo prioriteto s področja športa.

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Iztok Puriča jo je dopolnil z besedami, da znotraj institucij in držav EU že potekajo razprave glede prioritet v naslednji EU perspektivi in da se pripravljajo tudi programi za reprogramiranje.

V razpravi so poslanci soglašali, da je potreb po novogradnji in obnovi športne infrastrukture na lokalni ravni ogromno. Ker občine denarja za to nimajo, poslanci pričakujejo, da ministrstvo aktivno pristopi k reševanju omenjene problematike.

Na koncu so sprejeli sklep, s katerim pozivajo ministrstvo, da do konca leta poroča o aktivnostih in da na polovici nacionalnega programa športa 2014-2023 pripravi poročilo o področju infrastrukture vključujoč julij.

Ob tem odbor poziva ministrstvo za razvoj, da pri pripravi nove finančne perspektive 2021-2027 pozornost nameni virom za pridobivanje EU sredstev za športno infrastrukturo, ministrstvo za infrastrukturo pa, da v naslednjih proračunih predvidi denar za športno infrastrukturo državnega pomena.