c S

Svetina in Klampferjeva o rešitvah za prostorske težave socialno-varstvenih zavodov

28.05.2019 07:21 Ljubljana, 27. maja (STA) - Varuh človekovih pravic Peter Svetina in ministrica za delo Ksenija Klampfer sta na današnjem srečanju dogovorila o sistemskih rešitvah aktualnih problemov. Med drugim sta napovedala reševanje prostorskih težav v socialno-varstvenih zavodih. Zavod Lukavci je v ta namen že prejel dodatna sredstva. Razvijali bodo tudi deinstitucionalne rešitve.

Na rednem delovnem sestanku sta se pogovarjala o aktualnih temah, ki jih predlagajo pobudniki, in sistemskih rešitvah. Te sta ekipi varuha ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enakem možnosti iskali predvsem na področjih starejših, invalidov, nadomestil ter reševanju problematike posebnih socialnih zavodov.

"Najaktualnejše je nameščanje oseb v posebnih socialnih zavodih. Ministrica je tukaj že nakazala rešitve. Drugo je ureditev standardov in normativov na področju socialno-varstvenih storitev," je pojasnil Svetina.

Dodatne kapacitete v socialno-varstvenih zavodih bodo, tako Klampferjeva, pridobili z iskanjem novih prostorskih rešitev. Poudarila je, da so direktorji zavodov pripravili konkretne rešitve. "Na ministrstvu bomo v ta namen zagotovili dodatna finančna sredstva. Lokavci so jih že prejeli, v višini 800.000 evrov," je povedala. V prihodnjih mesecih pa bodo iskali rešitve tudi za zavoda Dutovlje in Hrastovec, nove možnosti se odpirajo tudi na Ptuju. "Trenutno stanje, ki je posledica odločitev v preteklih letih, je zelo slabo," je dodala.

Klampferjeva je poudarila, da je vzporedno z institucionalnimi rešitvami po njenem mnenju treba razvijati tudi deinstitucionalne rešitve. "V ta namen bo predvidoma v jesenskem času objavljen dodaten razpis evropskih sredstev za razvoj deinstitucionalizacije pri nas," je pojasnila.

Spomnila je tudi na primere dobrih praks v tujih domovih za starejše, ki so odprti v lokalno okolje. "Strinjam se s tem, da ljudje ostanejo doma, ampak na način, da jim zagotovimo kakovostno življenje," je dodala.

Varuh je izpostavil reševanje problematike ljudi, ki so nameščeni v dnevnih sobah in jedilnicah socialno-varstvenih zavodov. Izpostavil je, da bi s storitvami v skupnosti zmanjšali pritisk na zavode in dvignili kakovost življenja.

Ministrica in varuh pa sta se dogovarjala tudi o zmanjšanju zamud na CSD ter reševanju pritožb. Zaostanek pri reševanju pritožb se po zagotovilih ministrice zmanjšuje. "Če bi nadaljevali s takšnim tempom, računamo, da bi zaostanke odpravili nekje do konca leta," je napovedala. Zaposleni zaostanke rešujejo prek povečanega obsega dela, so pa sprejeli tudi kadrovsko okrepitev.

Dogovarjali pa so se tudi o delovno pravni zakonodaji. Pri pokojninski zakonodaji so govorili o dokupu delovne dobe, dogovarjali pa so se tudi o povečanju prisotnosti delovnih inšpekcij in ugotavljanju kršitev.

V izjavi za javnost sta se dotaknila tudi očitkov ministrstvu, da so neodzivni. Ministrica Klampferjeva je pojasnila, da so bili prvi koraki že narejeni. "Ministrstvo pa je odzivno na malo višjih obratih, kot je bilo v preteklosti," je še dodala.