c S

Predsednik Emunija o pomenu priznanja diplom in kvalifikacij med evropskimi in sredozemskimi državami

25.05.2019 14:40 Piran, 25. maja (STA) - V vse bolj globaliziranem svetu, ko se v Evropi povečuje število študentov iz držav južnega Sredozemlja, je tudi priznanje diplom in drugih kvalifikacij postalo ključno vprašanje, meni predsednik evro-sredozemske univerze (Emuni) Abdelhamid El-Zoheiry. Največjo oviro pri tem vidi v neprimerljivosti izobraževalnih sistemov, tudi znotraj držav EU.

Vprašanje priznanja diplom in drugih študijskih kvalifikacij onkraj Sredozemlja je bila osrednja tema nedavne konference, ki sta jo prejšnji mesec v Barceloni pripravila Emuni in Unija za Sredozemlje.

Kot je za STA izpostavil prvi mož Emunija, je v globaliziranem svetu vse večje povpraševanje po mednarodni izobrazbi. Pri tem se je število dijakov in študentov iz držav južnega Sredozemlja, ki iščejo univerzitetno, zlasti podiplomsko izobrazbo v Evropi, v zadnjih dvajsetih letih hitro povečalo.

Zato gre pri priznanju nazivov in kvalifikacij za tako ključno vprašanje, ki, čeprav so ga naslovili že pred leti v okviru evro-sredozemske ministrske konference s področja visokega šolstva, še danes predstavlja izziv, je prepričan El-Zoheiry.

"Največja ovira je po mojem mnenju neprimerljivost in pomanjkanje harmonizacije izobraževalnih sistemov in posledično študijskih programov in nazivov, ne le onkraj Sredozemlja, pač pa v mnogih primerih tudi znotraj držav EU," je opozoril predsednik Emunija.

Emuni je Evropski komisiji že v preteklosti priporočil vzpostavitev evro-sredozemskega programa izmenjav po vzoru programa Erasmus. El-Zoheiry sicer priznava, da je za učinkovito študijsko mobilnost potrebna dvosmernost, medtem ko ta trenutno poteka pretežno iz držav južnega Sredozemlja proti EU.

"Vzpodbuditi moramo evropsko mladino, da se prepustijo mobilnosti z državami južnega Sredozemlja, in to je naš izziv," je še ocenil predsednik Emunija.