c S

ŠOS podpira dvig minimalne urne postavke študentskega dela, a opozarja na možnost zlorab

17.05.2019 05:48 Ljubljana, 16. maja (STA) - V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so ob predlogu Levice za dvig minimalne urne postavke za delo dijakov in študentov pojasnili, da podpirajo vsak predlog, ki povečuje pravice in socialno varnost dijakov in študentov. Hkrati pa so opozorili, da je treba preveriti možne negativne posledice, ki bi lahko ogrozile njihov položaj.

Poslanec Levice Miha Kordiš je v sredo predstavil predloge za izboljšanje socialnega položaja dijakov in študentov, ki opravljajo študentsko delo. Glede urejanja študentskega dela so v ŠOS že ob objavi sporazuma pripravili gradivo, o predvidenih rešitvah so se konstruktivno pogovarjali tudi z Levico, zato bi vseeno pričakovali, da bi jih o tem predhodno obvestili, so zapisali v sporočilu za javnost.

Takrat so se v ŠOS že strinjali s smiselnim dvigom minimalne urne postavke ter plačilom malice in prevoza. Opozorili pa so na nevarnost zlorab v primeru, da prevoz in malica ne bi bila obdavčena, kot to velja pri pogodbi o zaposlitvi, so spomnili v študentski organizaciji.

"Ta pomislek je bil upoštevan, saj Levica predlaga, da je strošek povračila malice in prevoza že vključen v minimalno urno postavko. Upoštevana je bila tudi naša sugestija, da se minimalna urna postavka letno usklajuje z minimalno plačo in ne rastjo povprečne bruto plače, kot velja sedaj," so pojasnili.

V ŠOS se strinjajo glede dviga minimalne urne postavke, ki zdaj znaša 4,89 evra bruto oz. 4,13 evra neto. Na predlog Levice pa naj bi se s 1. julijem zvišala na 6,34 evra na uro bruto, v začetku 2020 pa na 6,73 evra na uro.

Kot so poudarili, bo z dvigom minimalne urne postavke študentsko delo že s 1. julijem postalo dražje za 30 odstotkov. V krovni študentski organizaciji ob tem pričakujejo, da bo manj študentov v povprečju zaslužilo več, številni študenti bodo ostali brez dela, brez možnosti zaslužka pa bodo ostali tudi študenti, ki morajo delati zato, da sploh lahko študirajo.

Delodajalci bodo študentsko delo po navedbah ŠOS nadomestili z drugimi oblikami dela, predvsem prekarnimi. Kot so dodali, bo manj tudi denarja za štipendije, študentske domove, kot tudi za pokojninsko in zdravstveno blagajno.

Dvig minimalne urne postavke je po mnenju ŠOS smiseln, a samo če je "realen in ga lahko trg dela oz. gospodarstvo prenese". Zato pa bo treba vzpostaviti socialni dialog in vsaj pri študentih ter delodajalcih preveriti dejanske zmožnosti za tak dvig. Prav tako se bodo morala s strokovno presojo vključiti pristojna ministrstva, so še dodali.