c S

Vladna stran glede regresa v javnem sektorju očitno ne bo več popuščala

09.05.2019 07:17 Ljubljana, 08. maja (STA) - Vlada se je na dopisni seji seznanila s potekom pogajanj s sindikati javnega sektorja o letošnjem regresu za letni dopust. Predlog, ki so ga pogajalci vladne strani nazadnje ponudili sindikatom, a zanj še niso imeli mandata vlade, zdaj ima njeno soglasje, so potrdili na pristojnem ministrstvu. Je pa ta predlog še vedno nižji od sindikalnih želja.

Vladna pogajalska skupina je v ponedeljek za zaposlene v javnem sektorju, katerih plače ne presegajo minimalne, predlagala 1050 evrov regresa, za vse ostale pa je ostala pri svojem izhodiščnem predlogu, torej regresu v višini minimalne plače (886,63 evra).

Državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec je takrat pojasnila, da gre za pogojni predlog, saj mandata vlade zanj še niso imeli. Poudarila pa je, da je to njihova zadnja ponudba.

Ta je sicer nekoliko nižja od zadnjega sindikalnega predloga, po katerem bi večina zaposlenih v javnem sektorju dobila regres v višini 900 evrov, tisti, katerih plače ne presegajo minimalne, pa regres v višini 1100 evrov.

Sindikati so želeli, da se vlada seznani tudi z njihovim predlogom. Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa je v ponedeljek dejal, da bi država ob sedanji visoki gospodarski rasti tistim z minimalno plačo lahko namenila toliko, kot predlagajo, saj so bili prav ti javni uslužbenci tisti, ki so se v času krize najbolj odrekali oz. jih je zniževanje plač najbolj prizadelo. Štirinajst evrov več, kot je razlika med vladnim in sindikalnim predlogom, pa po njegovih besedah ne bi smelo biti predmet spora, saj to vsaj v makroekonomskem smislu ne pomeni popolnoma nič.

Vprašanje je torej, kako bodo na četrtkovem nadaljevanju pogajanj ravnali sindikati. Vlada je namreč danes za podpis aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, ki vključuje določilo glede letošnjega regresa za letni dopust v javnem sektorju, že pooblastila ministra za javno upravo Rudija Medveda, ministra za finance Andreja Bertonclja in ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenijo Klampfer.

Če bi sindikati vladni predlog zavrnili in drugačnega dogovora z vladno stranjo ne bi uspeli doseči, pa bi ostali pri zakonski določbi, po kateri mora biti regres izplačan najmanj v višini minimalne plače.

Na vladni strani sicer poudarjajo, da bodo v letošnjem letu vsi javni uslužbenci prejeli bistveno višji regres tako zaradi višje minimalne plače kot tudi zaradi nove dohodninske oziroma davčne zakonodaje, s katero je regres za letni dopust razbremenjen plačila dohodnine in prispevkov. Kot so dodali v sporočilu po današnji dopisni seji vlade, poleg tega ocena rasti plač kaže, da se tudi povprečna plača v javnem sektorju v letošnjem letu glede na lansko povišuje za več kot šest odstotkov.