c S

Delavska svetovalnica z novim projektom zoper izkoriščanje delavcev

08.05.2019 13:07 Ljubljana, 08. maja (STA) - Delavska svetovalnica je zagnala nov projekt PO-MOČ, s katerim želi identificirati potencialne žrtve delovnega izkoriščanja, jih neposredno informirati o njihovih pravicah in opolnomočiti za zmanjšanje tveganja delovnega izkoriščanja. Ozavestiti si želi tudi delodajalce, zlasti v panogah, kjer so zlorabe najpogostejše.

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal vodja Delavske svetovalnice Goran Lukič, je izkoriščanje različnih skupin delavcev zelo intenzivno, zato je potreba po ustreznem informiranju, zagovorništvu in svetovanju izjemno velika.

Cilj projekta, ki se je začel 3. maja in bo trajal do 18. novembra, je v tej luči okrepiti ozaveščenost potencialnih žrtev o nevarnosti trgovine z ljudmi in o možni prepletenosti delovnega izkoriščanja s trgovino z ljudmi z namenom prisilnega dela.

Namen je tudi informiranje potencialnih žrtev delovnega izkoriščanja in prisilnega dela o njihovih pravicah, njihovo opolnomočenje za zmanjševanje tveganja delovnega izkoriščanja in prisilnega dela, saj je v informiranju šibkejših moč, v povezavi s tem pa identifikacija (morebitnih) žrtev delovnega izkoriščanja, nudenje pomoči in zaščite. Prav tako želi ozaveščati delodajalce.

Kot je dejal Lukič, so tako primarna ciljna javnost projekta potencialne žrtve delovnega izkoriščanja in prisilnega dela, pa tudi delodajalci, ki jih bodo informirali o ugotovitvah. "Pričakujem tudi njihov odziv," je dodal.

Sekundarna javnost pa je po njegovih besedah širša zainteresirana javnost, ki jo nameravajo doseči prek različnih medijskih orodij, to je novinarskih konferenc in rednih objav na spletni strani Delavske svetovalnice in družbenem omrežju Facebook.

Projekt je, tako predsednik Delavske svetovalnice, nekakšno nadaljevanje projekta ZA-GOVOR, ki so ga prijavili lani in v okviru katerega so med majem in novembrom opravili 815 informiranj in 406 poglobljenih svetovanj.

Delavci s pomočjo informiranja in svetovanja lahko razčistijo svoj položaj, na podlagi informacij pa se lažje odločijo za nadaljevanje postopkov, je povedal Lukič. Četudi pridejo zaradi ene kršitve, pogosto ugotovijo, da imajo veliko težav in zgodbo lažje speljejo skozi sodne mline, je izpostavil.

Med panogami, kjer lahko govorimo "že o nekem stabilnem vzorcu izkoriščanja", je omenil gradbeništvo. Tu prihaja do kršenja delovnega časa, nadur, ki to več niso, in uvajanja plačila po urni postavki oz. efektivnem delu, tako da delavec denimo za čas, ko dežuje ali sneži, ni plačan, je naštel. "Če se tu kaj ne bo zgodilo, bomo dobili nove normalnosti," je opozoril.

Kršitve, vezane na delovni čas in plače, beležijo tudi v mednarodnem transportu, proizvodnji, pri agencijskih delavcih, v storitvenih dejavnostih.

Svetovalnica je s projektom PO-MOČ konec januarja uspešno kandidirala na razpisu za sofinanciranje ozaveščevalnih in izobraževalnih projektov nevladnih organizacij v letu 2019, ki ga je objavil urad vlade za komuniciranje.

Skupna vrednost projekta je dobrih 6200 evrov, pri čemer bo urad v okviru svojih aktivnosti ozaveščanja ranljivih skupin o trgovini z ljudmi kril 80 odstotkov vrednosti.