c S

Jesenice v soboto vabijo navdušence nad znanostjo in fantazijo

09.04.2019 12:51 Jesenice, 09. aprila (STA) - V soboto bodo ljubitelji znanosti in fantastike prišli na svoj račun na festivalu Meteorita na Jesenicah. Festival, ki ga letos zaznamuje 10. obletnica padca meteorita na Mežaklo, je namenjen odpiranju in predstavljanju poljudnoznanstvenih in fantazijsko-kreativnih tem, predvsem pa zabavi in ustvarjalnemu druženju.

Poleg meteorita bo letošnjo Meteorito zaznamovalo še precej drugih "fantastičnih vesoljskih obletnic", med drugim pol stoletja od človekovega pristanka na Luni, pa tudi 20 let od nastanka filma Matrica, so zapisali organizatorji.

Kot je razvidno iz spletne strani festivala, ki se nahaja na http://meteorita.si/, bo glavni festivalski dan potekal v več sklopih - poljudnoznanstvenem, fantazijskem, sejemskem oziroma razstavnem ter animacijsko interaktivnem sklopu.

Glavno mesto bo letos zaradi obletnic padca meteorita in Armstrongovega sprehoda po Luni zavzel poljudnoznanstveni sklop, ki bo obiskovalcem ponudil štiri pogovore - o jeseniškem meteoritu, o lunarnih meteoritih, o kitajskem vesoljskem programu in o Luni z vidika slovenskega raziskovalca.

Za ljubitelje fantazije bodo organizatorji pripravili oceno aktualnega fantazijskega ustvarjanja v Sloveniji s podelitvijo nagrad Supernova za kratka prozna dela s tega področja, obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili tudi pogovorom o vesoljskih pojavih v slovenski fantastiki in ozvezdjih v japonskih animejih.

Na festivalu nameravajo v živo posneti tudi podcast OBOD o fantazijskih temah v živo na festivalu, privržencem fantazije pa bo namenjen tudi sejemski del in cosplay dogodek.

Po glavnem festivalskem dnevu bodo v nedeljo dogajanje zaokrožili z drugim pohodom do mesta padca meteorita, ki je 9. aprila pred 10 leti ob treh zjutraj s "strašljivim bobnenjem" prebudil prebivalce na avstrijskem Koroškem in v Gornjesavski dolini.

Meteorit, težak približno 300 kg, je namreč takrat s hitrostjo 15 km/s vstopil v atmosfero, med okoli štirimi sekunde dolgo potjo skozi ozračje pa razpadel na več manjših fragmentov. Na zemlji so po podatkih Turizma Jesenice končali trije deli, težki 996,8 grama, 361 gramov in 256,4 grama.